Van oude boerderij naar zelfvoorzienende woning

Onze directeur Chris Heerius liet samen met zijn vrouw een oude varkensboerderij verbouwen tot een volledig duurzaam huis. Van isolatie, een warmtepomp en lage temperatuurverwarming tot een groenere tuin en zonnepanelen. Hun droom? Om in een volledig zelfvoorzienende woning zonder gas te wonen.

Chris en zijn vrouw wilden in een duurzaam huis wonen midden in de natuur. Deze oorspronkelijke varkensboerderij met woonhuis uit de jaren ’70 was voor hen de perfecte woning. Chris: “We hebben alle stallen gesloopt en heel veel moeten verbouwen en isoleren. Er waren dunne spouwmuren die niet gevuld konden worden met isolatiemateriaal. We hebben daarom aan de buitenkant isolatie aangebracht en het vervolgens gestuct. We hadden dikke isolatieplaten nodig, omdat we uiteindelijk naar een warmtepomp wilden overstappen.”

Extra informatie
Installateur
CeVeDe Installatietechniek
Adviseur
S2H Raadgevende ingenieurs
Oplevering
2022
Type
Woning
Land
Nederland
Product

Feiten en cijfers

  • Van oude varkensboerderij naar een volledig zelfvoorzienende woning zonder gas
  • Duurzaam verbouwd met isolatie, warmtepomp, lage temperatuurverwarming, groenere tuin en zonnepanelen
  • Eén zuinig klimaatsysteem voor het verwarmen, koelen en ventileren van de woning

Duurzame oplossingen

Chris: “Na de eerste verbouwingen en de isolatiemaatregelen is er een lucht/water warmtepomp geplaatst. Met een warmtepomp verwarm je op lage temperaturen, waardoor isolatie een vereiste is. We hebben daarna ook nog zonnepanelen op het dak laten plaatsen en ik rijd een elektrische auto die we thuis kunnen opladen.” Zelfs de tuin is duurzaam ingericht. “Brabants Landschap heeft geholpen om een tuin te creëren die aantrekkelijk is voor vlinders en andere flora en fauna. Zo verbetert het de biodiversiteit.”

Comfortabel binnenklimaat

Ook binnenshuis is nagedacht over een goed klimaat. Verwarmen, koelen en ventileren komen samen in de Low-H2O radiatoren van Jaga met de toevoeging van de ventilatie-unit Oxygen. Doordat de ventilatie-unit ingebouwd kan worden, heb je maar één systeem nodig om een comfortabel binnenklimaat te realiseren. Chris: “Voor de ventilatie zie je in oude woningen vaak ventilatieroosters boven het raam. Hierdoor gaat er veel warme lucht verloren. De Oxygen is het meest zuinige vraaggestuurde ventilatiesysteem van Nederland. Door de intelligente besturing met ingebouwde CO2-sensor wordt er in elke ruimte, afzonderlijk van elkaar, perfect geventileerd. De aangevoerde lucht komt rechtstreeks vanaf buiten via een muurdoorvoer en een efficiënt filtersysteem. Lange luchttoevoer kanalen zijn niet nodig.”

Constante temperatuur

Voor de verwarming en koeling is gekozen voor de Low-H2O radiatoren van Jaga. Deze werken perfect in combinatie met een warmtepomp. De ultramoderne warmtewisselaar van koper en aluminium in de radiator geeft de warmte meteen door aan de ruimte. Zo ontstaat er snel de gewenste temperatuur. Chris: “We hebben bewust niet voor vloerverwarming gekozen, omdat dit een trager systeem is. De hele betonmassa moet worden verwarmd en dat duurt veel te lang. Je bent dan onnodig aan het stoken en energie aan het verbruiken. Nog een voordeel is dat deze systemen weinig geluid maken. Dat komt omdat de onderdelen van Jaga bij Duitse fabrikanten worden gekocht en niet in China. De kwaliteit is goed en ze voldoen aan alle geluidseisen. Ook zorgt de kortere afstand voor minder transport en is het daardoor een duurzamere keuze.”

Passend bij het interieur

De boerderij is compleet verbouwd. De oude radiatoren en ventilatieroosters zijn weg. De systemen zijn innovatief en de techniek werkt. Chris: “Dat alles werkt is natuurlijk het belangrijkst, maar het is ook fijn dat het er mooi uitziet. Mensen geven veel geld uit aan een nieuwe vloer of keuken, dus is het ook belangrijk dat de klimaatsystemen mooi passen bij het interieur. De Clima Canal is verwerkt in de vloer en afgewerkt met een aluminium rooster dat past bij de gietvloer. Je kunt bij Jaga ook kiezen voor allerlei kleuren of materialen, zodat het altijd passend is.”

De volgende stap voor Chris en zijn vrouw is om een volledig zelfvoorzienend huis te realiseren. “We willen grijs water scheiden en via een bron in ons eigen water voorzien. We willen ook niet meer afhankelijk zijn van een energiemaatschappij. Als je uiteindelijk zelf accu’s hebt, hoeft dat niet meer. Maar dat is een doel voor de toekomst.”

Afbeeldingen

Een uniek Jaga-project, volledig op maat gemaakt naar de wensen en eisen van de opdrachtgever. Ook op zoek naar de juiste binnenklimaatoplossing voor jouw project? Laten we samen kijken naar de beste de oplossing voor koeling, verwarming en ventilatie voor jouw gebouw. Bel 073 631 23 60 of mail naar info@jaga.nl

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak