Monumentaal familiehuis in Den Haag

Het bestaande verwarmingssysteem heeft een upgrade gekregen: dankzij lage temperatuur radiatoren van Jaga wordt er direct flink bespaard op de energiekosten.

Nabij het centrum van Den Haag is een monumentale woning uit 1931 getransformeerd tot een luxe, duurzame familiewoning. De woning kreeg een flinke opknapbeurt en dankzij diverse verduurzamingsmaatregelen is het binnenklimaat aanzienlijk verbeterd. Daarbij is rekening gehouden met de hedendaagse eisen zonder de authentieke details van de woning uit het oog te verliezen.

De twee-onder-een-kapwoning is een monumentaal pand uit 1931. De woning is ontworpen door architect J.W. van der Weele, die ook andere Haagsche panden heeft ontworpen zoals het Asta Theater aan het Spui. De woning staat in het Statenkwartier in Den Haag, op korte afstand van het centrum en het strand binnen handbereik. Met haar prachtige trappenhuis en ramen met roedes ademt de woning een en al sfeer. Voor familie Dekker een mooie basis voor een fijn familiehuis, al moest de woning eerst behoorlijk gerenoveerd worden.

Extra informatie
Architect
J.W. van der Weele
Oplevering
2021
Type
Woning / Monument
Land
Nederland
Product

Feiten & cijfers

  • Upgrade van het bestaande verwarmingssysteem dankzij lage temperatuur radiatoren én direct flink besparen op de energiekosten
  • Vloerinbouwoplossing Mini Canal Hybrid om koudeval bij de glazen, openslaande deuren te beperken
  • Onzichtbaar comfort dankzij Jaga Wandinbouw radiatoren

Verduurzamen in stijl

Het verduurzamen van een monumentale woning vraagt om een zorgvuldige aanpak door de vele voorschriften en eisen waar vaak aan voldaan moet worden. De eerste belangrijke stap is goed isoleren. Bij deze woning in Den Haag zijn het dak en de vloeren voorzien van isolatie en is er dubbelglas geplaatst om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij het vervangen van het glas zijn oude elementen, zoals de roedes in de ramen, teruggebracht om de oorspronkelijke uitstraling van het pand te behouden. Dit was niet alleen een wens van de bewoners, maar ook verplicht vanwege beschermd stadsgezicht.

Upgrade van het verwarmingssysteem

Isolatiemaatregelen zijn belangrijk, maar voor een optimaal binnenklimaat is een goed werkend afgiftesysteem essentieel. De bewoners wilden graag besparen op de energiekosten zonder in te leveren op comfort. Ze kozen ervoor om de oude radiatoren op de benedenverdieping te vervangen en vroegen daarvoor Jaga om advies. Onze verkoopadviseur Eric van den Oudenalder: “De bewoners wilden het bestaande, nog goed functionerende verwarmingssysteem met een HR-ketel graag behouden, maar wel de energiekosten verlagen. Met onze lage temperatuurradiatoren is het heel goed mogelijk om een bestaand systeem aan te passen zonder dat hiervoor grote bouwkundige ingrepen nodig zijn. Bovendien kun je met Jaga radiatoren direct energiezuiniger en duurzamer verwarmen, onze radiatoren werken namelijk ook perfect op lage watertemperaturen samen met een HR-ketel.”

Jaga Monumentale Woning 11

Uit het zicht

De benedenverdieping werd verwarmd met oude, traditionele radiatoren die werkten op hoge temperatuur en verbruikten hierdoor veel energie. Eric: “De uitbouw van de keuken is bijna volledig van glas en heeft openslaande deuren naar de tuin. Om de lichtinval en het zicht naar buiten te behouden, adviseerden wij om de radiatoren in de keuken te vervangen voor een vloerinbouwoplossing. We hebben gekozen voor de Mini Canal Hybrid: een compacte, moderne convectorput. Door de minimale inbouwhoogte is deze vloerinbouwoplossing zeer geschikt voor de renovatie van monumentale panden. Ondanks de compacte afmeting is de Mini Canal Hybrid een krachtige hoofdverwarming die werkt op lage temperaturen. De Mini Canal Hybrid is bij deze woning ingebouwd in de vloer langs de glazen openslaande deuren en is hierdoor volledig uit het zicht. In de koudere maanden verwarmt de vloerinbouwoplossing eerst de lucht voor de deuren, voordat deze wordt verspreid in de volledige ruimte. Wanneer de Mini Canal Hybrid in de toekomst wordt aangesloten op een (hybride) warmtepomp koelt het systeem in de zomermaanden juist de warme lucht die via het glas binnenkomt. Hierdoor genieten de bewoners heel het jaar door van een fijn binnenklimaat.”

Passend bij de karakteristieke stijl

In de woonkamer zijn de oude radiatoren vervangen door onze Wandinbouw radiatoren. “Om de karakteristieke elementen van de woning, zoals de lambrisering, te laten spreken, wilden de bewoners ook in de woonkamer de radiatoren uit het zicht plaatsen. Wandinbouw radiatoren waren hiervoor de beste oplossing. De radiatoren zijn ingebouwd in de vensterbanken en door middel van een ombouw mooi weggewerkt. Hierdoor zijn de radiatoren volledig uit het zicht, zonder in te leveren op comfort. Onze Wandinbouw radiatoren beschikken standaard over de krachtige Jaga Low-H2O warmtewisselaar. De radiator geeft warmte meteen door aan de ruimte, waardoor de ruimte snel opwarmt. In een zijkamer hebben we twee oude convectoren vervangen door één Linea Plus radiator. Dankzij het Low-H2O systeem is de Linea Plus energiezuinig én krachtig, waardoor één toestel voor deze ruimte al voldoende was.”

Afbeeldingen

Snelle reactietijd

De familie woont inmiddels drie jaar in de woning en is zeer tevreden over het wooncomfort. Ze zijn vooral erg blij met de snelle reactietijd van de Jaga afgiftesystemen. Om de energiekosten laag te houden, passen de bewoners nachtverlaging toe. Eric: “Wanneer je ervoor kiest om nachtverlaging toe te passen, is een systeem van Jaga ideaal. Onze systemen hebben een zeer snel reactievermogen en zorgen direct voor een comfortabele temperatuur. Maar dit is ook erg fijn voor woningen met veel glaspartijen waardoor er veel zon naar binnen schijnt en de temperatuur in een ruimte snel kan toenemen, dan reageren onze systemen hier automatisch op. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere systemen die veel trager reageren zoals traditionele vloerverwarming. Dankzij het snelle reactievermogen blijven onze systemen niet onnodig doorverwarmen zodra de gewenste temperatuur bereikt is. Dit is niet alleen energiezuiniger, maar zorgt ook voor de juiste temperatuur op ieder moment van de dag. Wanneer je net zoals bij deze woning in Den Haag over een groot woonoppervlakte beschikt, kan je dat veel energiebesparing opleveren.”

Klaar voor de toekomst

Door een deel van de radiatoren te vervangen voor lage temperatuursystemen, heeft het bestaande verwarmingssysteem een mooie upgrade gekregen. Eric: “Dankzij het verbeterde verwarmingssysteem ervaren de bewoners maximaal comfort én besparen ze tegelijk flink op de energiekosten. Bovendien is het systeem klaar voor de toekomst, wanneer er eventueel nog meer verduurzamingsmaatregelen getroffen worden. Onze systemen zijn op een later moment eenvoudig te upgraden, waardoor dezelfde radiator optimaal werkt in combinatie met een duurzame warmteopwekker zoals een warmtepomp en zelfs kan koelen. Deze monumentale woning is dus niet alleen duurzaam en geheel in stijl opgeknapt, maar ook klaar voor de toekomst.”

 

Wil je meer weten over onze oplossingen en de mogelijkheden voor jouw monumentale pand? Neem direct contact met onze expert op het gebied van monumenten: Eric van den Oudenalder, 06-234 77 546. Maak een persoonlijke afspraak of plan een bezoek aan ons Experience Lab om zo het comfort van Jaga te ervaren.

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak