Tressenplaats Groningen

De 43 appartementen in de voormalige Marechausseekazerne aan de Tressenplaats in Groningen zijn het afgelopen jaar flink gerenoveerd en verduurzaamd. Voor het verbeteren van het binnenklimaat zijn onze Strada's met Oxygen 2 toegepast.

De 43 appartementen in de voormalige Marechausseekazerne aan de Tressenplaats in Groningen zijn het afgelopen jaar flink gerenoveerd en verduurzaamd. Het uitgangspunt was het energiezuiniger én comfortabeler maken van de woningen. Dankzij de nieuwe, duurzame klimaatsystemen is een traag verwarmingssysteem verleden tijd en is het energielabel van de woningen verbeterd van label G naar A.

De oorspronkelijke Marechausseekazerne is eind jaren ’70 verbouwd tot 43 appartementen. Het monumentale pand uit 1926 voldeed echter niet meer aan de huidige duurzaamheidseisen. Reden genoeg voor woningcorporatie Nijestee om de woningen te verbeteren en grondig te renoveren. 

Extra informatie
Installateur
Installatiebedrijf Montec
Opdrachtgever
Woningcorporatie Nijestee
Adviseur
Invent
Oplevering
2023
Type
Woning
Land
Nederland
Product

Feiten en cijfers

  • Belangrijkste uitgangspunt was het energiezuiniger en comfortabeler maken van de woningen
  • Dankzij de nieuwe klimaatsystemen is het energielabel van de woningen verbeterd van label G naar een A-label
  • De woningen beschikken over één duurzaam klimaatsysteem voor verwarmen én ventileren

Energiezuinige woningen

Vanaf 2021 is er door verschillende partijen goed nagedacht over de benodigde verbeteringen om de woningen aan de Tressenplaats energiezuiniger te maken. Al snel werd duidelijk dat de woningen rigoureus aangepakt moesten worden. Zo is eerst de gehele gebouwschil geïsoleerd, is er HR++ glas toegepast, is het leidingwerk vervangen, zijn er zonnepanalen geplaatst en is er gekozen om over te stappen naar een hybride warmtepomp.

Comfortabel binnenklimaat

Naast het energiezuiniger maken van de woningen, was het voor Nijestee belangrijk om een comfortabel binnenklimaat te creëren. Dankzij de vele isolatiemaatregelen en het vervangen van het glas was er geen natuurlijke ventilatie meer aanwezig in de appartementen. Dus werd er door installatiebedrijf Montec uit Groningen gezocht naar een ventilatiesysteem. Leo Damkat, directeur bij Montec: “Bij de Tressenplaats was een centraal systeem bouwkundig gezien niet mogelijk door ruimtegebrek voor de ventilatiekanalen. Daarom gingen we op zoek naar een decentrale oplossing. Ik kwam al snel uit bij de producten van Jaga. Wij hadden nog niet eerder met Jaga samengewerkt, maar vanaf de eerste kennismaking liep het contact heel erg prettig. Wij hadden zelf al een idee over de mogelijke producten, maar de adviseur van Jaga kon ons nog meer vertellen over de werking en alle opties. Bovendien ontvingen we snel de benodigde gegevens over de systemen om te toetsen aan alle bouwbesluiteisen. Heel prettig.”

Duurzaam verwarmen én ventileren

Peter Janssen, verkoopadviseur bij Jaga, heeft Leo geholpen bij de keuze voor de geschikte producten. “Voor deze locatie kozen we uiteindelijk voor de krachtige Strada radiator in combinatie met een Oxygen2 ventilatiesysteem. Door de Low-H2O technologie is de Strada uitermate geschikt voor lage temperatuurverwarming in combinatie met een warmtepomp. De Low-H2O radiatoren van Jaga hebben een kleinere waterinhoud dan traditionele radiatoren, waardoor ze twee tot drie keer sneller verwarmen. De moderne warmtewisselaar in de radiator geeft de warmte meteen door aan de ruimte én reageert op temperatuurstijgingen waardoor de radiator niet onnodig blijft doorverwarmen.”

De Strada radiatoren zijn geplaatst in combinatie met de ventilatie-unit Oxygen2. “De Oxygen2 hebben we bij deze woningen onzichtbaar ingebouwd in de Strada radiatoren. Eén toestel zorgt dus voor duurzame verwarming én ventilatie. Dankzij de intelligente besturing met ingebouwde CO2-sensor kan elke ruimte afzonderlijk van elkaar perfect geventileerd worden. Bovendien kunnen de bewoners de ventilatie nu in verschillende standen zetten, dat was voor de renovatie niet mogelijk”, vertelt Peter.

Mooie afwerking

Door de renovatie hebben de appartementen een flinke upgrade gekregen. De Strada is een moderne radiator met strakke afwerking en past hierdoor goed bij de nieuwe uitstraling van de woningen. Ook over de roosters van het ventilatiesysteem is nagedacht. Leo: “De verse buitenlucht van het ventilatiesysteem komt via een muurdoorvoerrooster bij de woningen naar binnen, dus moesten er gaten geboord worden in de gevel. Door het monumentale karakter van het pand was het even spannend of hiervoor een vergunning zou worden afgegeven. Maar mede doordat de roosters over de gaten mooi integreren met de gevel, kregen we een akkoord. Ook hierover heeft Jaga ons goed geadviseerd en gewezen op de mogelijkheid om de roosters in dezelfde kleur als de gevel te spuiten. De roosters vallen hierdoor nauwelijks op en passen perfect bij het uiterlijk van de voormalige kazerne.”

Verbetering op alle fronten

Dankzij de combinatie van de Strada en Oxygen2 ervaren de bewoners momenteel veel meer comfort in hun woning dan voor de renovatie. Peter: “Voorheen klaagden de bewoners nog wel eens over een traag verwarmingssysteem, dat is nu verleden tijd. Ook de tocht is verdwenen, terwijl de appartementen nu nog beter worden geventileerd. Groot voordeel is dat de bewoners besparen op hun maandelijkse energiekosten dankzij de lage temperatuurverwarming. Het energielabel van de woningen is verbeterd van label G naar een A-label. Op alle fronten zijn de appartementen dus flink vooruitgegaan en klaar voor de toekomst.”

Afbeeldingen

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak