Koeling

Onze huizen worden steeds energiezuiniger gebouwd en beter geïsoleerd. Daarnaast zien we het klimaat veranderen, waardoor de behoefte aan koelen in woningen toe neemt. Bij Jaga ontwikkelen we radiatoren en duurzame ventilatorconvectoren met het oog op de toekomst voor Light Cooling (passieve koeling, de temperatuur daalt enkele graden) en Deep Cooling (actieve koeling, vergelijkbaar met airconditioning)­­­.

Door de kennis op het gebied van ons klimaat en de klimaatveranderingen is de behoefte aan verwarmen verschoven naar koelen én verwarmen. Huizen zijn zo goed geïsoleerd dat de noodzaak van koelen steeds duidelijker wordt. We zijn de koelte in een hotel of in de auto gewend en willen dit ook in huis. Ook in de ouderenzorg en utiliteitsbouw nemen de regels en wetgeving toe op het gebied van een gezond binnenklimaat. Mensen moeten comfortabel kunnen wonen en werken. Grote glaspartijen in gebouwen zorgen ervoor dat de warmte niet weg kan en dan is het lastig om de ruimte te verkoelen. Met de klimaatsystemen van Jaga kies je voor een energiezuinige oplossing en wordt het geïntegreerd in je verwarmingstoestel, waardoor je kunt koelen en verwarmen in één.

Welke koeloplossingen zijn er?

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een warmtepomp als energiebron. Een fijne bijkomstigheid daarvan is dat het systeem ook kan koelen. Een warmtepomp haalt warm of koud water uit de grond. De energie die vrijkomt is met de radiatoren te verspreiden in de ruimte. Zo kun je in de winter verwarmen en in de zomer koelen. Een ander systeem is een koudwaterinstallatie. Deze installatie werkt met een koelunit die meestal op het dak van een woning of pand staat. Koeling vindt hierdoor plaats omdat het koude water getransporteerd wordt naar de radiatoren. Er is bij dit systeem nog wel een cv-ketel nodig voor de verwarming. Als laatste kun je kiezen voor airconditioning. Dit is een apart systeem wat je niet makkelijk kunt inbouwen en staat in de top 10 van grootste energieverbruikers.

Istock 469365962 Cooling L
LIGHT COOLING JAGA

Light cooling

Bij Light Cooling wordt de ruimte vooral verfrist, het is een energiezuinige, niet-condenserende* koeling die wordt toegepast in combinatie met warmtepomp­systemen. Deze milieuvriendelijke koelsystemen kunnen de temperatuur zo’n 3 tot 5 graden laten dalen. Het energieverbuik is een stuk lager dan bij traditionele airconditioning. De luchtvochtigheid verandert niet, omdat er geen vocht uit de ruimte wordt gehaald (zoals bij airconditioning).

* Er ontstaat geen condens op de leidingen, omdat de temperatuur van het water niet zo laag is. Hiervoor dient wel condensbewaking plaats te vinden.

Jaga Light Cooling is beschikbaar in een wandradiator Strada Hybrid, moderne convectorput Mini Canal Hybrid of als designradiator Vertiga Hybrid.

 

Deep cooling

Bij Deep Cooling wordt meestal gebruik gemaakt van traditionele, condenserende* koeling met koelmachines of lucht/water-warmtepompen. Deze actieve koeling is een krachtig systeem omdat de compressor actief meewerkt om warmte en overtollig vocht aan een ruimte of gebouw te onttrekken. Er wordt daardoor wel meer energie verbruikt. Systemen op basis van een warmtepomp zijn te vergelijken met airconditioning, maar zijn wel energiezuiniger.

* Er ontstaat condens op de leidingen, omdat er gekoeld wordt met een relatief lage watertemperatuur.

Jaga Deep Cooling is toegepast in de ventilatorconvector Briza 12, de vrijstaande Freedom en de dynamische convectorput Clima Canal.

DEEP COOLING JAGA

Laag geluidsniveau

Onze koelingsoplossingen zijn allemaal dynamisch. Door middel van een ventilator wordt de frisse lucht verspreid in de ruimte. Deze lucht kan zich nooit helemaal geluidloos verplaatsen, een zo laag mogelijk geluidsniveau vinden wij echter een must: wij gaan voor fluisterstil! Het geluidsvermogen (Lw) van onze producten is gemeten volgens ISO 3741:2010.

JAGA IS COOL Infographic Online (1)

Wanneer kies je voor welk afgiftesysteem?

Welke duurzame warmteopwekker er ook in de woning wordt gekozen, met onze Low H2O radiatoren kun je altijd duurzaam verwarmen én koelen. Zo wordt er één binnenklimaatoplossing gecreëerd. Maar wanneer kies je nu voor welk afgiftesysteem? Doorloop hier de routekaart en ontdek welke oplossing het meest geschikt is voor elk van de 4 meest gangbare duurzame warmteopwekkers.

Onze producten voor milieubewust koelen:

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak