KMA Breda

De Koninklijke Militaire Academie is grondig verbouwd. Grote, in het oog springende radiatoren hebben plaats gemaakt voor een subtiel en snel reagerend verwarmingssysteem.

Het Kasteel van Breda heeft sinds het ontstaan in de veertiende eeuw al vele verbouwingen doorgemaakt. Zeker sinds het in 1826 onderdak ging bieden aan de Koninklijke Militaire Academie, kortweg KMA. Slaapzalen voor de kadetten, verlaagde systeemplafonds, andere vloeren en tussenmuren maakten van het kasteel een bouwkundig ratjetoe.

Waar systeemplaten voorheen het laaghangende plafond ontsierden, zijn de legeringskamers nu hoog en baden ze in het licht. De groezelige muren in de gang zijn strak gestuct en gewit. En: geen kou meer! De tocht in de ruimten is weg. Het is slechts een greep uit de lange lijst aan verbeteringen.

Extra informatie
Architect
Loes van Rijnsbergen
Installateur
van Dijnsen installatietchniek
Opdrachtgever
De Kok Bouwgroep i.o.v. Rijksvastgoed
Adviseur
Edgar Neuhaus
Oplevering
2022
Type
Monument / Overig
Land
Nederland
Product

Feiten en cijfers

  • Bij deze grootschalige verbouwing waren verduurzaming, verbetering en renovatie de uitgangspunten
  • Met de nieuwe, slimme systemen wordt veertig procent van de energievraag bespaard
  • Onze designradiatoren passen met hun strak en tijdloos ontwerp perfect bij het karakter van het gebouw

Grootschalige verbouwing

Loes van Rijnsbergen, architect bij het Rijksvastgoedbedrijf, was vanaf het begin, in totaal ruim 10 jaar, betrokken bij deze grootschalige verbouwing. Het Rijksvastgoedbedrijf was op zoek naar samenhang, waarbij verduurzaming, verbetering en renovatie de uitgangspunten waren. Uiteindelijk is een prachtig toekomstbestendig gebouw naar tevredenheid van alle betrokken partijen opgeleverd.

Jarenlang vooronderzoek

Bouwfysicus Edgar Neuhaus (TU Eindhoven) is gespecialiseerd in klimaatbeheersing van monumentale panden en deed jarenlang onderzoek naar energiebesparing en bracht een advies uit. Er werd onder meer gekeken of de installaties te verbeteren waren, zoals verwarming en ventilatie. Ook werd onderzocht of er bouwkundige verbeteringen te behalen waren met zonwering en isolatie. Na het onderzoek volgde het advies over de verduurzaming van het pand, zonder dat de monumentale waarde van het gebouw zou worden aangetast.

Bewegingsgestuurde verwarming

De complete werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties zijn verzorgd door Van Dijnsen installatietechniek. Met de nieuwe, slimme systemen wordt veertig procent van de energievraag bespaard. Voorheen waren de ruimtes uitsluitend uitgerust met ouderwetse radiatoren. Nu is gekozen voor stralingsplafonds in combinatie met hybride radiatoren op lage watertemperaturen. De stralingsplafonds zorgen voor een continue afgifte van warmte, deze nieuwe verwarming is beweging gestuurd. Is de eenheid bijvoorbeeld op bivak, dan gaat de temperatuur terug naar vijftien graden. Bij terugkomst is de ruimte binnen een half uur weer op temperatuur.

Zwarte radiatoren

Op de gangen zitten gewelven, waardoor de plaatsing van een stralingsplafond niet mogelijk bleek, er moest worden gezocht naar een alternatieve, energiebesparende oplossing. Op deze locaties is gekozen voor onze LT-radiator Vertiga Hybrid in de kleur zwart, welke met zijn stoere look perfect past bij het karakter van het gebouw. In de grote zaal is gekozen voor vrijstaande Panel Plus radiatoren om de koudeval op te vangen.

Bronvermelding: Defensiekrant
Fotografie: Rob Gieling

Afbeeldingen

Een uniek Jaga-project, volledig op maat gemaakt naar de wensen en eisen van de opdrachtgever. Ook op zoek naar de juiste binnenklimaatoplossing voor jouw project? Laten we samen kijken naar de beste de oplossing voor koeling, verwarming en ventilatie voor jouw gebouw. Bel 073 631 23 60 of mail naar info@jaga.nl

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak