Koeling

Onze huizen worden energiezuiniger gebouwd en beter geïsoleerd. We zien het klimaat veranderen en de behoefte van koelen in woningen toenemen. Bij Jaga ontwikkelen we producten met het oog op de toekomst voor Light en Deep Cooling.

Door de kennis op het gebied van ons klimaat en de klimaatveranderingen is de behoefte aan verwarmen verschoven naar koelen én verwarmen. Huizen zijn zo goed geïsoleerd dat de noodzaak van koelen steeds duidelijker wordt. We zijn de koelte in een hotel of in de auto gewend en willen dit ook in huis. Ook in de ouderenzorg en utiliteitsbouw nemen de regels en wetgeving toe op het gebied van een gezond binnenklimaat. Mensen moeten comfortabel kunnen wonen en werken. Grote glaspartijen in gebouwen zorgen ervoor dat de warmte niet weg kan en dan is het lastig om de ruimte te koelen. Met de klimaatsystemen van Jaga kies je voor een energiezuinige oplossing en wordt het geïntegreerd in je verwarmingstoestel, waardoor je kunt koelen en verwarmen in één.

Welke koeloplossingen zijn er?

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een warmtepomp als energiebron. Een fijne bijkomstigheid daarvan is dat het systeem ook kan koelen. Een warmtepomp haalt warm of koud water uit de grond. De energie die vrijkomt is met de radiatoren, zoals de Briza, te verspreiden in de ruimte. Zo kun je in de winter verwarmen en in de zomer koelen. Een ander systeem is een koudwaterinstallatie. Een koudwaterinstallatie werkt met een koelunit die meestal op het dak van een woning of pand staat. Koeling vindt hierdoor plaats omdat het koude water getransporteerd wordt naar de radiatoren. Er is bij dit systeem nog wel een cv-ketel nodig voor de verwarming. Als laatste kun je kiezen voor airconditioning. Dit is een apart systeem wat je niet makkelijk kunt inbouwen en staat in de top 10 van grootste energieverbruikers.

Deep cooling actieve koeling

Er is een verschil tussen actieve en passieve koeling. Wij noemen dat Deep en Light Cooling. Bij Deep Cooling (actief) wordt meestal gebruik gemaakt van traditionele, condenserende koeling met koelmachines of lucht/water warmtepompen. Dit is te vergelijken met airconditioning. Actieve koeling is een krachtig systeem omdat de compressor actief meewerkt om warmte en overtollig vocht aan het gebouw te onttrekken. Ze verbruiken daardoor wel meer energie. Systemen op basis van een warmtepomp zijn te vergelijken met airconditioning, maar wel energiezuiniger.

Koelen Actief
Koelen Passief

Light cooling Passieve koeling

Bij Light Cooling (passief) wordt de ruimte vooral verfrist. Dit is een energiezuinige, niet-condenserende koeling die wordt toegepast in combinatie met warmtepompsystemen. In de winter wordt het gebouw verwarmd met de opgepompte bodemwarmte. In de zomer geeft hetzelfde systeem de warmte weer aan de aarde terug waardoor het binnenshuis voor koelte zorgt. Enkel de circulatiepomp verbruikt elektriciteit om het water rond te pompen en afgekoeld naar de radiatoren te voeren. Deze milieuvriendelijke koelsystemen kunnen de temperatuur zo’n 3 tot 5 graden laten dalen. Zij zorgen voor een aangename verfrissing van de woning tegen een zéér laag energieverbruik.

Tweepijps- of vierpijpsinstallatie

Je hebt de keuze tussen een tweepijps- en een vierpijpsinstallatie. Het verschil is dat je met een vierpijpinstallatie de temperatuur per ruimte kunt instellen. Dat betekent dus dat je in de ene ruimte kunt koelen en in de andere ruimte kunt verwarmen. Bij een tweepijpsinstallatie kan dit niet.

Wij hebben veel verschillende modellen en uitvoeringen, zoals inbouw, wand of plafondmodellen, werkend op lage of hoge temperaturen en op basis van condenserende of niet condenserende koeling. Benieuwd naar al onze koeloplossingen? Bekijk hieronder onze producten.

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak