Nederlands Mijnmuseum

30 Clima Canal’s zorgen in combinatie met Briza wandmodellen voor een aangenaam binnenklimaat in het monumentale pand van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen.

In mei 2022 openden de deuren van het vernieuwde Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Het museum is gevestigd in een prachtig rijksmonument uit 1939. Het pand  is ontworpen door de befaamde architect Fritz Peutz en is het voormalige warenhuis Kneepkens in het centrum van de stad. Het vier verdieping tellende pand heeft een grote glazen gevel en wordt daarom in de volksmond ook wel het kleine Glaspaleis genoemd.

Extra informatie
Installateur
Roderland uit Kerkrade
Opdrachtgever
Gemeente Heerlen
Adviseur
KVMC uit Dordrecht
Oplevering
2022
Type
Monument / Overig
Land
Nederland
Product

Feiten en cijfers

  • Het klimaatsysteem in het museum diende te voldoen aan strenge comfort- én geluidseisen
  • Omschakeling naar lage temperatuurverwarming in een monumentaal pand dankzij de Clima Canal en Briza
  • Energiezuinig verwarmen én Deep Cooling voor een optimaal binnenklimaat het hele jaar door

Ingrijpende renovatie

Het voormalige warenhuis werd eerder gerenoveerd door een woningcorporatie, maar vond uiteindelijk toch geen bestemming. Hierdoor stond het pand ruim 25 jaar leeg, totdat gemeente Heerlen en het bestuur van het Nederlands Mijnmuseum tot de conclusie kwamen dat het pand zich perfect leende voor de nieuwe locatie van het museum. Er was echter wel een ingrijpende verbouwing nodig.

Omschakelen naar lage temperatuurverwarming

De renovatie was direct ook dé gelegenheid om het pand te verduurzamen door middel van een gasloze energiezuinige installatie en door over te stappen naar lage temperatuurverwarming. Ingenieursbureau KVMC uit Dordrecht adviseerde hiervoor de duurzame radiatoren van Jaga. André Nuijten van Jaga: “Het pand wordt gekenmerkt door een grote glazen gevel. Grote glaswanden zorgen in de wintermaanden voor tocht en kou en in de zomermaanden voor veel warmte in het pand. Naast energiezuinig verwarmen op lage temperatuur was een groot koelvermogen hier een belangrijke wens. Daarom adviseerden we om de vloerinbouwoplossing Clima Canal in combinatie met Briza wandmodellen te installeren. Deze systemen bieden in combinatie met een warmtepomp zowel warmte als Deep (condenserende) Cooling.”

Grote behoefte aan Deep Cooling

Door de bijzondere elementen en collecties is de klimaatbeheersing van een museum vaak complex. Een goed binnenklimaat was in dit geval dus niet alleen relevant voor de medewerkers en bezoekers van het museum, maar ook voor de museumstukken. André: “Om een comfortabel binnenklimaat te realiseren hebben we veel aandacht besteed aan de vermenging van de lucht in de verschillende vertrekken. Het was belangrijk dat de luchtsnelheid niet te hoog zou zijn en dat er een optimale luchtvochtigheid gerealiseerd werd. De Deep Cooling die de Clima Canal en Briza bieden, was hiervoor een perfecte oplossing.”

Volledig uit het zicht

De architect wilde het authentieke pand zoveel mogelijk in de originele staat herstellen. Alle klimaatsystemen moesten dus uit het zicht zijn. Een vloerinbouwoplossing zoals de Clima Canal is hiervoor zeer geschikt. In totaal zijn er 30 Jaga Clima Canal vloerinbouwoplossingen van circa 2,80 meter lang in het Mijnmuseum geplaatst. “Deze compacte inbouwoplossing van slechts 13 cm hoog zorgt voor volledige (en automatische) klimaatbeheersing in iedere ruimte. Doordat Clima Canal wordt ingebouwd in de vloer, is het binnenwerk van het toestel nauwelijks te zien. Het enige wat nog opvalt, is het rooster, maar deze kunnen we helemaal naar wens aanpassen. Zo zijn in het Mijnmuseum houten en aluminium roosters geplaatst, passend bij de vloeren”, vertelt André.

Uitzonderlijk stille werking

Naast het museum zijn in het pand ook kantoren ondergebracht voor het personeel. Daar zijn Briza wandmodellen geïnstalleerd. André: “De werkruimtes zijn inpandige ruimtes en hebben geen glaspartijen. De warmte- en koelvraag was daarom minder hoog in vergelijking met de museumruimtes, waardoor de Briza het meest geschikt is om een optimaal werkklimaat te creëren. De Briza is een ventilatorconvector die actief kan verwarmen én kan koelen. Dankzij de energiezuinige EC-motor verbruikt de Briza minder energie en heeft het toestel een hele stille werking. Dit systeem voldoet dus aan zeer strenge geluidseisen, een belangrijk aandachtspunt voor het Mijnmuseum.”

Ultrasnel reactievermogen

Bij de keuze voor de producten van Jaga speelde ook het snelle reactievermogen van de systemen een belangrijke rol. Het pand kent namelijk een wisselende bezetting. De kantoordagen en -tijden van de medewerkers en de openingstijden van het museum verschillen nogal van elkaar. “Verwarming én koeling moeten dus snel beschikbaar zijn, dat was een belangrijke voorwaarde. Dankzij het snelle reactievermogen van onze systemen konden we zonder problemen aan deze vraag voldoen. Bovendien zijn de Clima Canal’s en Briza’s aangesloten op een gebouwbeheersysteem. Hierdoor zijn alle systemen met elkaar verbonden voor een perfecte aansturing van verwarming én koeling. De temperatuur wordt automatisch en snel geregeld en de systemen blijven niet onnodig doorverwarmen zodra de gewenste temperatuur is bereikt. Zo blijft de temperatuur en luchtvochtigheid in de verschillende vertrekken altijd op het gewenste niveau én dat gebeurt allemaal op een duurzame, energiezuinige manier”, aldus André.

Afbeeldingen

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak