Nieuwbouwwoning Borne

Droom wordt werkelijkheid: stap voor stap naar een energieneutraal huis. 

Samen met zijn vrouw woont Harm Valk in een nieuwbouwwijk in Borne. Vanaf het moment dat zij hoorden van het nieuwbouwproject waren ze enthousiast. Hun droom om een energieneutrale woning helemaal naar eigen behoeften en wensen te bouwen, werd werkelijkheid. Door de ruime kennis die Harm bezit over energieneutraal wonen door zijn werk en zijn interesse in actief en passief bouwen is er samen met specialisten goed nagedacht over de bouwkundige kant van het nieuwbouwproject.

Extra informatie
Opdrachtgever
Harm Valk
Oplevering
2017
Type
Woning
Land
Nederland
Product

Feiten en cijfers

  • Energievraag van de woning zo laag mogelijk houden
  • Lage temperatuur verwarming in combinatie met radiatoren i.p.v. vloerverwarming
  • Strada gecombineerd met DBE voor supersnel verwarmen

Diverse keuzes

Samen met een team van specialisten werd gekeken en bepaald hoe de energievraag van de woning zo laag mogelijk kon worden gehouden. Er werden stappen gemaakt om zonnepanelen, zonnecollectoren en een zonneboiler in en op de woning te plaatsen. Er is bewust gekozen voor lage temperatuur verwarming in combinatie met radiatoren en bijvoorbeeld niet voor een vloerverwarming. Vloerverwarming is een trager systeem en er was bij dit project juist behoefte aan een verwarmingssysteem dat men zelf kan reguleren, mocht het bijvoorbeeld erg koud zijn in de wintermaanden.

Beneden is er triple glas tot aan de grond geplaatst in combinatie met zonnewering. Dit glas zorgt ervoor dat de warmte op warme zomerdagen slechts beperkt binnenkomt. Dit idee past mooi binnen het Active House – Dit is een visie op bouwen, met het uitgangspunt dat het binnenklimaat, comfort en energie in balans zijn. En dat het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners centraal staat – een visie waar Harm zich door heeft laten inspireren. Het is een vereiste om het glas tot aan de grond te plaatsen en het biedt de vloer mogelijkheden om een aantal technische zaken zoals leidingen etc. weg te werken. Kanttekening is hierbij natuurlijk wel dat alles in een keer goed moet gebeuren omdat het daarna moeilijker aangepast of vervangen kan worden, omdat anders de vloer weer opengebroken moet worden. De voorbereidingen en ontwerpfase moeten hierbij goed van start gaan zodat de juiste montage wordt verricht om het gehele systeem te laten werken. Om het uitzicht niet te belemmeren, zijn in de vloer Micro Canals weggewerkt. Met zijn minimale afmetingen, levert hij de maximale warmte.

Afbeeldingen

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak