BEL Brussel

Het BEL is een congrescentrum en kantoorgebouw in de Belgische hoofdstad Brussel op het terrein van Tour en Taxis. Het gebouw wordt gebruikt door Leefmilieu Brussel, de overheidsautoriteit op het gebied van milieu en leefomgeving in het Belgische Hoofdstedelijk Gewest. In dit passieve kantoorgebouw op het terrein van Tour & Taxis is onze meest energiezuinige verwarming geïnstalleerd.

Met een vloeroppervlakte van 16.725 vierkante meter was de huisvesting van Leefmilieu Brussel in 2014 het grootste passieve kantoor van België en het één na grootste van Europa. Het gebouw ontworpen door het Nederlandse architectenbureau Cepezed heeft een uitstekende isolatie en is bovendien opgetrokken uit hernieuwbare bouwmaterialen. In het dak zijn fotovoltaïsche zonnepanelen verwerkt en de grote raampartijen zijn voorzien van driedubbele beglazing.

Extra informatie
Architect
Cepezed
Opdrachtgever
Tour & Taxis
Adviseur
DGMR
Oplevering
2014
Type
Kantoor
Land
België
Product

Feiten en cijfers

  • In 2014 was het BEL het grootste passieve kantoorgebouw van België
  • Vloeroppervlak van ruim 16.000 m2 voor 800 medewerkers
  • Energiebehoefte van nog geen 15 kWh/m2 per jaar

Afbeeldingen

Grondwater voor verwarmen en koelen

Het kantoorgebouw wordt in de winter verwarmd met grondwater dat van op een diepte van 80 meter wordt opgepompt. In de zomer moet datzelfde water, met een constante temperatuur van 15°C, voor afkoeling zorgen.

Micro Canal

De Micro Canal met zijn hoogte van slechts 6 cm en zijn breedte van 13 cm geeft met zijn minimalistische inbouwhoogte een maximaal vermogen dankzij de nieuwste EC motoren. Bovendien zorgen deze motoren voor een verminderde energieverbruik tot 50%, de ideale oplossing voor dit passieve gebouw. Het is voorzien van een Breeam excellent certificering.

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak