Hoe zit het met de ventilatie op kantoor?

Door het coronavirus zijn we veelal thuis gaan werken, maar hoe gaat dat straks als er weer (deels) op kantoor gewerkt mag gaan worden? Veel medewerkers vragen zich af of hun werkplek nog wel zo gezond en veilig is.

Het zijn bijzondere tijden. Door het coronavirus wordt er volop thuis gewerkt in Nederland. Maar wat als er weer (deels) op kantoor gewerkt mag gaan worden? Want door de media-aandacht rondom ventilatie worden we ons steeds bewuster van het belang van de kwaliteit van het binnenklimaat. Voor mensen die niet vanuit huis kunnen werken door hun beroep, is de vraag nu al relevant: Hoe gezond is mijn werkplek?

Als werkgever wil en moet je je medewerkers een werkplek bieden die voldoet aan alle eisen en richtlijnen van het RIVM. Maar is jouw kantoor hier geschikt voor? Naast handen wassen, afstand houden en het verduidelijken van de verkeersstromen, is een goede ventilatie essentieel.

Wat kun je doen om een fris en gezond binnenklimaat te creëeren?

  • 24/7 ventileren
    Ventileren is belangrijk voor een gezond en fris binnenklimaat. Het betekent 24 uur per dag verversen van de vervuilde binnenlucht met de buitenlucht. De lucht in een ruimte kan door verschillende redenen vervuild raken; mensen ademen, transpireren, er zit stof in de lucht, etc. Vooral als er veel mensen in één ruimte zijn kan het CO2-niveau hoog zijn, waardoor de luchtkwaliteit sterk afneemt. Ventilatie helpt om de overdacht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken en de kwaliteit van de lucht te verbeteren. Het kan veel gezondheidsklachten, zoals gevoelige ogen, longklachten, hoofdpijn, concentratieproblemen of hoesten verminderen.

  • Luchten na vergaderingen
    Naast ventileren is ook luchten van ruimtes belangrijk. Luchten doe je door bijvoorbeeld gedurende 10 tot 15 minuten de ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Je laat in één keer veel verse lucht naar binnen. Doe dit bijvoorbeeld na de lunch, na een vergadering of als er veel mensen bij elkaar zijn geweest in een ruimte. Luchten is géén vervanging voor ventileren.

  • Natuurlijke of mechanische ventilatie
    Je kunt ventileren door ramen op een kier te zetten of roosters open te zetten, maar de gemakkelijkste manier is door het plaatsen van één of meerdere kant-en-klare ventilatie-units, zoals de Oxygen2 van Jaga. Via het Plug&Play toestel komt aangevoerde lucht rechtstreeks vanaf buiten via een muurdoorvoer en een efficiënt filtersysteem. Lange luchttoevoer kanalen zijn niet nodig. Alleen een doorvoer door de gevel en een stopcontact in de buurt heb je nodig om Oxygen2 stand alone te installeren. Door de intelligente besturing met ingebouwde CO2-sensor wordt er in elke ruimte, afzonderlijk van elkaar, perfect geventileerd. De ventilatie-unit voldoet aan alle geluidseisen binnen, waardoor je geen geluidsoverlast hebt van het systeem. Een groot voordeel ten opzichte van het openzetten van een raam: Oxygen2 houdt het ook het buitengeluid tegen!

Advies RIVM

Het RIVM adviseert om te kijken of de ventilatie op jouw kantoor nog voldoet aan de eisen met betrekking tot het Bouwbesluit en de geldende landelijke richtlijnen. Een installateur kan hierin adviseren en bekijken of het systeem juist is onderhouden of kan een advies geven over de aanschaf van een mechanisch ventilatiesysteem.

Wil jij meer weten over onze ventilatieoplossing Oxygen2? Neem dan contact op met ons. https://www.jaga.nl/service/

JAGA ROMERSHOF 6 (1)
Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak