Steeds vaker oververhitting van woningen

We vinden het heerlijk die lange warme zomeravonden. Maar die warmte in huis willen we liever niet. De warmte blijft lang hangen in huis en het is daardoor lastig om het nog koel te krijgen. De warmst gemeten temperatuur in huis in de zomer is gemiddeld 29,1 graden, blijkt uit onderzoek wat we deden onder ruim 500 huiseigenaren. En dat is verre van comfortabel. Vanaf 25 graden is het niet meer draaglijk vindt 77% van de bewoners.

Hoe houden we de woning koel?

Jaga vroeg ruim 500 woningeigenaren hoe ze de temperatuur in huis ervaren in de zomer. Ze vonden het bijna allemaal te warm in huis tijdens de warme zomerdagen, maar hoe zijn ze die hitte tegengegaan? We bedenken allerlei oplossingen om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Iets meer dan de helft doet de gordijnen dicht, 51% zet een ventilator neer en 40% doet de ramen open. Er zijn ook behoorlijk wat mensen die een airco hebben aangeschaft (16%).

Oververhitting in woningen

Eén derde van de woningeigenaren kent echter de term ‘oververhitting’ niet, die de laatste tijd veel wordt gebruikt. Bij vragen hiernaar liepen de antwoorden uiteen van ‘de oververhitting op de woningmarkt’, ‘te warm in huis’ tot ‘dat de woning slecht geïsoleerd is’. We verstaan onder oververhitting dat het in huis lange tijd te warm is en het lastig koel te krijgen is, waardoor je minder goed gaat functioneren. Voor veel mensen is 24 graden de comfortgrens. Als het warmer is, kan dat gezondheidsrisico’s vormen.

Behoefte aan koeling

Van de ondervraagden geeft meer dan de helft aan dat ze het fijn vindt als ze de woning actief kan koelen. De toenemende behoefte aan koeling komt onder andere doordat huizen beter geïsoleerd zijn. In de winter gaat er geen warmte verloren, maar in de zomer komt er geen frisse lucht binnen. Als een woning eenmaal warm is, is het lastig de temperatuur omlaag te brengen. Bovendien zijn we de luxe van koelen in de auto of in een hotel gewend en willen dit comfort ook in huis.

Jaga20

Milieuvriendelijke warmtepompen

We kiezen tegenwoordig steeds vaker voor een milieuvriendelijke warmtepomp om onze woningen te verwarmen. Een bijkomend voordeel van een warmtepomp is dat deze kan koelen. De klimaatsystemen van Jaga werken perfect in combinatie met een warmtepomp. Je hebt dan één energiezuinig toestel dat kan koelen én ook kan verwarmen zoals de Strada Hybrid.   

Onderzoek in samenwerking met markteffect

Jaga Climate Designers heeft in samenwerking met Markteffect een onderzoek laten uitvoeren onder 509 woningeigenaren in Nederland. De ondervraagden waren 25 jaar en ouder en wonend in Nederland. Voor meer informatie over het onderzoek kun je contact opnemen met Wendy Stevens, Marketing Manager bij Jaga, via +31 (0)73 639 50 36.

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak