Waar moet je op letten bij LT-verwarming?

Tijdens de consumentenbeurs Huis & Energie vertelde onze Climate Designer Eric van den Oudenalder aan Warmte365, waar een installateur op moet letten.

Wanneer er lage temperatuurverwarming (LTV) wordt gebruikt, is er minder gas nodig om een woning of bedrijfspand te verwarmen. Dat is beter voor het milieu én de energiekosten gaan omlaag. Daarnaast kent de LTV ook andere voordelen: de ruimte wordt gelijkmatiger warm en de lucht is gezonder.

We hebben elke tien jaar een stap gemaakt

Je kunt een LTV combineren met zowel een hr-ketel als warmtepomp of koppelen aan een warmtenet, zoals stadsverwarming, en toepassen bij vloerverwarming, wandverwarming of speciale lage temperatuurradiatoren. De aanvoertemperatuur bij LTV is niet hoger dan 55 graden Celsius waardoor de aanraaktemperatuur van een lage temperatuurradiator veilig is. Hierdoor is het een ideale oplossing voor een huis met kleine kinderen, maar bijvoorbeeld óók voor scholen en zorginstellingen. Eric: “In de jaren zestig en zeventig waren de huizen niet geïsoleerd en hadden ze enkel glas. Terugkijkend kun je zeggen dat we elke tien jaar een stap hebben gemaakt. Gaandeweg zijn we gaan isoleren en in de jaren tachtig kwam er dubbel glas en werd ook de spouw geïsoleerd.”

We hebben niet persé een cv-ketel nodig

Het gevolg hiervan is dat we niet persé een cv-ketel nodig hebben die de boel op hoge temperatuur verwarmd. We kunnen onze woningen ook op lage temperatuur verwarmen, bijvoorbeeld met stadsverwarming of een warmtepomp. Vroeger hadden we grote radiatoren met veel waterinhoud, nu zijn ze klein met dito waterinhoud en dus veel compacter. Verwarmen kan met 30 tot 40 graden Celsius uit de warmtepomp via vloerverwarming of convectoren. “Vergelijk het met water koken in een steelpan of in een soeppan”, zegt Eric. “Je hebt veel minder energie nodig om het water in de steelpan aan de kook te krijgen. Zo werkt het ook bij convectoren. Bijkomende voordelen zijn dat ze lichtgewicht en dus makkelijker te installeren zijn. Daarnaast zijn onze radiatoren recyclebaar en krijg je dertig jaar garantie. En niet onbelangrijk: het is ook mogelijk om ermee te koelen.”

DBH15 Packshot Uitsnede

Je kunt bij ons een DBH-set lenen om een keer proef te draaien

Al bij een wateraanvoer van 28 graden Celsius zal er meetbaar warmte worden afgegeven aan de lucht. Nederlanders prefereren een comforttemperatuur van 20 tot 21 graden Celsius en dat is snel te bereiken aangezien de convectoren weinig water bevatten en snel warm zijn. Omgekeerd kunnen ze in de zomer ook niet-condenserend koelen. Een optie is om extra ventilatoren in de vorm van een DBH-set (Dynamic Boost Hybrid) op de convectoren te plaatsen. Dan verhoog je het rendement en zou je voor nóg kleinere convectoren kunnen kiezen. Maar hoe zit het met het geluid? Eric: “Volgens het Bouwbesluit mag dit niet boven 30 decibel uitkomen, dus daar houden we ons aan. Maar wat de een vervelend vindt hoort de ander niet eens, daarom kun je bij ons een toestel lenen om een keer proef te draaien.”

 

Het originele artikel van Warmte365 is hier te vinden.

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak