Hamershof Leusden Grootschalige renovatie

Samenwerking is hét sleutelwoord om de verduurzaming van de Nederlandse woningbouw te versnellen, bereikbaarder en toegankelijker te maken. Wij zijn aangesloten bij diverse initiatieven die hieraan bijdragen, zoals Happy Balance. Een op maat gemaakt concept van hen is in 2018 toegepast op 97 woningen in de Hamershof in Leusden. De woningen ondergingen een grootschalige renovatie. Ze gingen van energielabel E naar een NOM-woning.

Achterstallig onderhoud

Er moest een hoop gebeuren bij deze renovatie, de woningen hadden energielabel E. Aan de bewoners zijn verschillende scenario’s voorgelegd voor de renovatie. Remko van den Berg, bewoner van de Hamershof: “Eigenlijk was er maar één geschikt scenario. Het tochtte in huis, we hadden in sommige kamers nog enkel glas, de huizen waren oud en de kwaliteit van het hout ging steeds verder achteruit. Onze servicekosten waren enorm. Een grootschalige NOM-renovatie was dan ook de enige oplossing.”

Jaga Hamershof Bewoner (1)
"Onze woning is door de renovatie €50.000 meer waard geworden"

Financiering

De renovatie was voor de bewoners te duur om in één keer te betalen. Daarom ging de Vereniging van Eigenaren op zoek naar een geschikte lening. De VvE kon geen financiering van banken krijgen zonder overheidsgarantie. Als pilot hebben de gemeente Leusden en de provincie Utrecht besloten garant te staan. De bewoners betalen in 30 jaar de lening af met wat er bespaard wordt aan energieverbruik. Remko: “Per maand hebben we op dit moment netto iets meer kosten, maar de woning is wel 50.000 euro meer waard geworden. Dat lijkt mij wel een goede investering. Als we niks gedaan hadden, waren onze woningen uiteindelijk niks meer waard geweest. We betaalden veel voor onze energierekening en hadden dan nog een koud huis. De energiekosten zijn flink verminderd.”

RENOVATIEWERKZAAMHEDEN

 • Spouw- en gevelisolatie (Rc ≥ 4,5)
 • Dakisolatie (Rc ≥ 6,0)
 • Geïsoleerde deuren, kozijnen en ramen (HR++)
 • Kierdichting
 • CO2-gestuurde ventilatie door Oxygen2 van Jaga
 • Lucht/waterwarmtepomp (verwarming + tapwater)
 • Bestaande radiatoren vervangen door LTV-radiatoren van Jaga
 • Individuele PV-installatie, 6 kWpiek
 • De bestaande gevelbeplating (hout) en dakbedekking worden vervangen door onderhoudsarme bekleding/beplating;
 • Vernieuwen van goten en afvoeren;
 • Verwijderen asbest

Beter wooncomfort

In alle woningen zijn onze lage temperatuurradiatoren in combinatie met een lucht/water warmtepomp geplaatst. Er is gekozen voor de Strada Hybrid voor het verwarmen en niet-condenserend koelen van de woningen samen met de Oxygen2 voor voldoende ventilatie. Remko: “De radiatoren gebruiken veel minder water. Dit is een energiezuinige manier van verwarmen. Doordat alles goed geïsoleerd is, houd je het warm in huis. Het wooncomfort is veel groter geworden. En niet onbelangrijk, de nieuwe radiatoren zien er strak en mooi uit. We hadden eerst oude lelijke radiatoren. Ons huis is flink opgeknapt.”

 

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak