Gare Maritime Brussel

Gare Maritime is momenteel het grootste project van Europa in houtskelet, er wordt hierdoor 30% minder energie verbruikt ten opzichte van eenzelfde realisatie in beton. Jaga ontwikkelde voor dit project een volledig nieuw product: Jaga Clima Canal H19, een krachtige hoofdverwarming, koelunit en hygiënische luchttoevoereenheid in één.

Gare Maritime, opgetrokken in de beginjaren van de 20ste eeuw, was ooit een belangrijk knooppunt voor de internationale handel, met naast verschillende treinsporen ook verschepingskaaien, depots en een douanekantoor. Na het stopzetten van die economische activiteiten raakten de statige overkappingen in staal en glas, de houten dakpartij en de grote steunpilaren in art-nouveaustijl echter in verval. Projectontwikkelaar Extensa besloot daar iets aan te doen en liet het oude stationsgebouw omtoveren tot een overdekt stadsdeel met zo'n 75.000 m² aan winkels, horecafaciliteiten, showrooms en kantoren. Studiebureau Boydens Engineering werd ingeschakeld voor technieken en EPB in dit project en koos voor de HVAC-oplossing voor Jaga. Samen met installateur Cegelec ontwikkelden ze voor Gare Maritime een volledig nieuw product: Clima Canal H19. Ondanks de geringe afmetingen is dit product een krachtige hoofdverwarming, koelunit en hygiënische luchttoevoereenheid in één.

Extra informatie
Architect
Neutelings Riedijk Architects
Installateur
Cegelec
Opdrachtgever
Extensa
Oplevering
2020
Type
Kantoor
Land
België
Product

Feiten en cijfers

  • Grootste project in houtskelet van Europa
  • 640 maatwerk Clima Canals
  • Extreem zuinige binnenklimaatoplossing, zonder te moeten inboeten aan comfort

Revolutionaire vloerinbouwoplossing

Een hoge opbrengst in koeling op een zeer lage temperatuuraanvoer klinkt eenvoudig, maar is in de praktijk niet zo makkelijk te verwezenlijken. Jaga staat daar garant voor. Onze fabriek bevindt zich in België, niet alleen de transportkosten bleven hierdoor beperkt. Ook werd het Belgische studiebureau nauw betrokken bij de productie van het op maat gemaakte product: de gloednieuwe Clima Canal H19, een revolutionaire vloerinbouwoplossing.

Compact product, hoog vermogen

Dit product is een afgeleide van zijn kleine broer: Clima Canal, een vloerinbouwoplossing die wel standaard in onze catalogus staat. De Clima Canal H19 heeft een veel groter vermogen en is met zijn 19 centimeter inbouwdiepte dus ook iets groter, al blijft het gezien de hoge vermogens een relatief compact product. Bijzonder aan het toestel is dat het ventilatie, verwarming en koeling combineert. Meestal heb je daar meerdere oplossingen op verschillende locaties voor nodig. Daarnaast is het zo ontworpen dat, wanneer geplaatst – in dit project in een technische vloer - er een visueel doorlopend geheel ontstaat. Concreet werden er 640 units geplaatst met op maat gemaakte hygiënische luchttoevoer en lege schachten om alles te verbinden. Door gebruik te maken van de nieuwste technologie in EC-motoren is het hele systeem bovendien extreem zuinig, zonder te moeten inboeten aan comfort.

Grootste houtskelet van Europa

De nieuwe constructie is uitgevoerd in houtskelet, waardoor Gare Maritime momenteel het grootste project in houtskelet van Europa is, het heeft een enorm gunstige invloed heeft op de ecologische voetafdruk van de uitvoering en op de duurzaamheid van de bouw. Werken met houtskelet betekent dat er tot 30 procent minder energie verbruikt wordt ten opzichte van eenzelfde realisatie in beton. Het gehele project is bovendien blijvend klimaatneutraal omdat er gewerkt wordt met boorputten van maar liefst 150 meter diepte waarlangs het systeemwater gecirculeerd wordt. Verder is er een warmtepomp ingezet voor bijkomende verwarming en/of koeling van het project. Mede door de klimaatoplossing van Jaga, werden de kantoren BREEAM gecertificeerd.

Voorbeeldig project van duurzame transformatie

Deze nieuwe overdekte wijk op de site van Tour & Taxis in Brussel wordt wereldwijd geroemd als een voorbeeldig project van duurzame transformatie. Naast de Belgian Building Award in de hoofdcategorie Utiliteitsbouw en een eervolle vermelding in de categorie Circulair Bouwen, heeft Gare Maritime al verschillende andere prestigieuze prijzen gewonnen - zowel op het gebied van architectuur, retail als erfgoed. Om er een paar te noemen: de ARC20 Dutch Architecture Award, de Belgian Timber Constructions Award, de Europa Nostra Heritage Award, de RES Development Award en nominaties voor de MIPIM Awards, Uli Awards en de EUMies van der Rohe Award.

Een uniek Jaga-project, volledig op maat gemaakt naar de wensen en eisen van de opdrachtgever. Ook op zoek naar de juiste binnenklimaatoplossing voor jouw project? Laten we samen kijken naar de beste de oplossing voor koeling, verwarming en ventilatie voor jouw gebouw. Bel 073 631 23 60 of mail naar info@jaga.nl

Afbeeldingen

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak