Van oude boerderij naar zelfvoorzienende woning

Bewoners: Chris Heerius en zijn vrouw

Woonplaats: Omgeving Den Bosch

Huis: Verbouwde varkensboerderij

Soort bouw: Jaren 70

Een betere wereld begint bij jezelf. Een uitspraak die helemaal past bij Jaga directeur Chris Heerius. Samen met zijn vrouw liet hij een oude varkensboerderij verbouwen om een volledig duurzaam huis te creëren. Van isolatie, een warmtepomp en lage temperatuurverwarming tot een groenere tuin en zonnepanelen. Hun droom? Om uiteindelijk in een volledig zelfvoorzienende woning zonder gas te wonen.

Isolatie

Om je huis te verduurzamen, zijn er verschillende stappen die je moet zetten. De eerste stap is isoleren. Zo gaat er geen warme lucht verloren en komt er geen koude lucht binnen. Ook is dit een vereiste als je voor een warmtepomp kiest. Een warmtepomp verwarmt namelijk op lage temperaturen, dus als je het behaaglijk warm wilt krijgen, moet er geen warmte verloren gaan. Chris: “Voor de isolatie hebben we dikke isolatieplaten aangebracht aan de buitenkant van de boerderij en dit vervolgens gestuct. Er waren te dunne spouwmuren die niet gevuld konden worden met isolatiemateriaal, dus daarom hebben we het aan de buitenkant gedaan.”

Juiste temperatuur in huis

In de woning is gekozen voor een lucht/water warmtepomp. Deze warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair of centrale verwarming. De warmtepomp is aangesloten op de lage temperatuur radiatoren van Jaga voor het verwarmen en koelen van de woning. Chris: “Het voordeel van deze radiatoren is dat ze snel reageren op temperatuurschommelingen. Als de zon naar binnen schijnt of de oven aanstaat, zorgt het systeem direct voor een juiste temperatuur. Zo hoef je niet telkens te wisselen tussen een raam openzetten of de verwarming hoger zetten. We hebben bewust niet voor vloerverwarming gekozen, omdat dit een trager systeem is. Je bent dan eerder onnodig aan het stoken en energie aan het verbruiken. Dat willen we niet.”

Light cooling

Doordat de radiatoren op een warmtepomp zijn aangesloten, wordt er zo min mogelijk energie verbruikt. Daarnaast kunnen de radiatoren ook koelen door de combinatie met de warmtepomp. In plaats van het opwarmen van de buitenlucht, wordt deze dan gekoeld, wat zorgt voor een temperatuurdaling in je woning. In de warme zomer maanden is dit een fijn bijkomstig voordeel en hoef je geen energie slurpende airco’s te gebruiken.

Ventilatie

Chris: “Voor de ventilatie hebben we de Oxygen laten inbouwen in de radiatoren. In oude woningen zie je vaak ventilatieroosters boven het raam. Het nadeel is dat er veel kou binnenkomt en dat mensen het daardoor vaak dicht houden. Hiermee creëer je een ongezond binnenklimaat, omdat er geen frisse lucht meer binnenkomt. De Oxygen meet precies hoeveel verse lucht er nodig is op ieder moment. Bij een feestje is er bijvoorbeeld meer ventilatie nodig dan als je alleen op de bank zit. Doordat de ventilatie is ingebouwd in de radiatoren, hebben we maar één systeem voor het verwarmen, koelen en ventileren van ons huis.”

Andere duurzame oplossingen

“We hebben daarnaast zonnepanelen op het dak geplaatst om onze eigen energie op te wekken. Zo kan een deel van de energie die de warmtepomp gebruikt, worden opgewekt met de zonnepanelen. Ook rijd ik zelf een elektrische auto die we thuis kunnen opladen.” Zelfs de tuin is duurzaam ingericht. “Brabants Landschap heeft geholpen om een tuin te creëren die aantrekkelijk is voor vlinders en andere flora en fauna. Zo verbetert het de biodiversiteit.” vertelt Chris.

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak