Koeling voorop maar dan wél milieubewust

Door de steeds groter wordende kennis op het gebied van ons klimaat en de klimaatveranderingen zien we de behoefte van alleen verwarmen steeds meer verschuiven naar (ver-)koelen en verwarmen. 

In de toekomst zal het meeste comfort in nieuwbouwwoningen gecreëerd worden door te voldoen aan de koelvraag. En dat zijn we nog niet zo gewend. In Nederland denken we bij comfortabel wonen nog snel aan een lekker warm huis. Maar inmiddels worden woningen (o.a. door wet- en regelgeving en voorlichting) zo goed geïsoleerd dat ze meer koelbehoefte hebben dan een verwarmingsnoodzaak. Want als een woning eenmaal warm is (bijvoorbeeld gedurende een hele warme zomer), is deze lastig te koelen. Overigens is het niet de hoge buitentemperatuur die de waarden in goed geïsoleerde en kierdichte nieuwbouwwoningen opvoert, maar vooral de straling van het zonlicht. Deskundigen spreken al van ‘oververhitting’ van woningen.

Oververhitte woningen

Oververhitting van nieuwbouwwoningen is steeds meer een probleem. Er bestonden tot voor kort geen wettelijke verplichtingen om dit te voorkomen. Maar daar komt nu verandering in. Het ministerie van Binnenlandse Zaken erkent de verschuiving van verwarmingsbehoefte naar koelbehoefte in de woningbouw en benadrukt het gevaar van oververhitting. Onlangs heeft Minister Ollongren de definitieve BENG-eisen bekend gemaakt. Hierin wordt een maximum gesteld aan het aantal overschrijdingsuren die een woning mag oververhitten. Betere zonwering, meer overstekken, meer ventilatie en actieve koeling kunnen voorkomen dat een woning oververhit wordt. Om oververhitting van woningen in de zomer tegen te gaan, is er in de berekeningsmethode NTA 8800 een parameter, Temperatuur Overschrijving Juli (TOjuli) opgenomen die het risico hierop inschat. Voor woningen die niet worden uitgerust met actieve koelsystemen, zal in de regelgeving een grenswaarde worden opgenomen aan het maximum van deze TOjuli.

Klaar voor de toekomst

We zien dus dat koeling een steeds belangrijker item wordt in de maatschappij. Maar we zien tegelijkertijd dat steeds meer mensen op zoek gaan naar de beste oplossingen en dat hierbij veel vragen ontstaan: wel of geen warmtepomp, wel of geen ventilatie, actieve of passieve koeling? Er is veel onbekendheid en onzekerheid. Dat snappen wij, als Climate Designers maar al te goed. Wij voelen al lang de urgentie om producten te ontwikkelen die klaar zijn voor de toekomst en het klimaat ten goede komen. Maar we snappen ook dat niet iedereen direct de meest optimale situatie kan creëren. Daarom denken we mee. De klimaattoestellen die wij maken, zijn klaar voor de toekomst.

Wat er ook gebeurt, wat de wetgeving ook wordt en voor welke situatie ze ook toegepast worden, met onze toestellen kun je altijd uit de voeten.

"Binnentemperatuur van boven de 25 graden... daar hebben ouderen veel last van"
Els Korsten Fotografie0009 Jan

“Bij Jaga zijn we echte Climate Designers. Dat betekent dat wij ons altijd blijven ontwikkelen en inzetten voor een beter binnen- en buitenklimaat. We zien het als onze taak om bruggen te bouwen en de wensen en behoeften van alle betrokken partijen bij elkaar te brengen. In dit kader neem ik deel aan de projectgroep NTA 8800 die rapporten heeft opgesteld over comfortabel en veilig wonen en het ministerie op deze manier adviseert. Met deze projectgroep kaarten we onder andere het oververhittingsprobleem bij ouderen in onze samenleving aan.

De overheid wil dat ouderen langer zelfstandig in een eigen woning blijven wonen, maar neemt geen maatregelen om ervoor te zorgen dat deze woningen comfortabel zijn. Veel ouderen wonen in kleine ruimtes die extreem geïsoleerd zijn en waar sprake is van grote glaspartijen zonder zonwering. Deze woningen krijgen in de zomer al snel een temperatuur van boven de 25 graden en daar hebben ouderen veel last van. We vinden in de projectgroep niet dat bewoners hun leven moeten aanpassen aan het klimaat (deuren en ramen dicht en veel buiten leven). We voelen er meer voor dat de woningen adequaat aangepast worden zodat iedereen langer comfortabel kan blijven wonen.”

Jan Verdonck,
Climate Designer

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak