Een energieneutraal huis in Borne

Bewoners: Harm Valk en zijn vrouw
Woonplaats: Borne
Woning: Vrijstaand
Soort bouw: Nieuwbouw

Samen met zijn vrouw woont Harm Valk in een nieuwbouwwijk in Borne. Vanaf het moment dat zij hoorden van het nieuwbouwproject waren ze enthousiast. Hun droom om een energieneutrale woning helemaal naar eigen behoeften en wensen te bouwen, werd werkelijkheid. Door de ruime kennis die Harm bezit over energieneutraal wonen door zijn werk en zijn interesse in actief en passief bouwen, is er samen met specialisten goed nagedacht over de bouwkundige kant van het nieuwbouwproject.

Bewuste keuzes

Samen met een team van specialisten werd gekeken en bepaald hoe de energievraag van de woning zo laag mogelijk kon worden gehouden. Er werden stappen gemaakt om zonnepanelen, zonnecollectoren en een zonneboiler in en op de woning te plaatsen. Er is bewust gekozen voor lage temperatuur verwarming in combinatie met radiatoren en niet voor  vloerverwarming. Het is namelijk een trager reagerend systeem en er was bij dit project juist behoefte aan een verwarmingssysteem dat men zelf kan reguleren, mocht het bijvoorbeeld erg koud zijn in de wintermaanden.

Active House

Beneden is er triple glas tot aan de grond geplaatst in combinatie met zonnewering. Dit glas zorgt ervoor dat de warmte op warme zomerdagen slechts beperkt binnenkomt. Dit idee past mooi binnen de visie Active House – Dit is een visie op bouwen, met het uitgangspunt dat het binnenklimaat, comfort en energie in balans zijn. En dat het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners centraal staat – een visie waar Harm zich door heeft laten inspireren. Het is een vereiste om het glas tot aan de grond te plaatsen en het biedt de vloer mogelijkheden om een aantal technische zaken zoals leidingen etc. weg te werken. Kanttekening is hierbij natuurlijk wel dat alles in een keer goed moet gebeuren omdat het daarna moeilijker aangepast of vervangen kan worden, omdat anders de vloer weer opengebroken moet worden. De voorbereidingen en ontwerpfase moeten hierbij goed van start gaan zodat de juiste montage wordt verricht om het gehele systeem te laten werken. 

Fan van Jaga

“Ik ben al jaren fan van de radiatoren van Jaga, mede door de werking, de vormgeving en energiezuinigheid. Door de gehele woning hebben wij gebruik gemaakt van Jaga radiatoren. Voor de glazen schuifpui hebben we de Micro Canal in de vloer geplaatst.  De Micro Canal heeft de dikte van de dekvloer en geeft de kwaliteit van de diepe convectorput, een groot voordeel omdat je niet heel diep de grond in hoeft om de radiator te plaatsen en daardoor wordt het vloerdetail niet ingewikkelder. Met zijn minimale afmetingen, levert hij de maximale warmte. Ook blijft het uitzicht naar buiten behouden. Voor het raam aan de voorzijde hebben we de Mini vrijstaand geplaatst. Verder hebben we door de woning gebruik gemaakt van Strada radiatoren en een Tetra radiator in de badkamer. Omdat we boven in het kantoorgedeelte regelmatig werken, hebben we hier de Strada met DBH geplaatst, waardoor we snel de warmte kunnen regelen. Boven is het dak hellend gemaakt zodat we daar zonnepanelen op konden plaatsen. Wij zijn superblij met het resultaat en hebben zin om in de toekomst nog e.e.a. te realiseren!

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak