Burgerweeshuis Amsterdam

In het najaar van 2017 werd het project Burgerweeshuis in Amsterdam opgeleverd als nieuw regiokantoor voor Gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Project Development). Wij zijn nauw betrokken bij de plannen en zijn gevraagd mee te denken over duurzame oplossingen die toegepast konden worden tijdens de renovatie van dit monumentale pand.

Burgerweeshuis is een monumentaal pand, ontworpen in 1960 door architect Aldo van Eyck als modulair bouwsysteem. Het Burgerweeshuis ligt op een toplocatie bij het Olympisch Stadion aan de rand van de ring A10 langs de Zuidas, het gebouw is compleet gerenoveerd. Toen bekend werd dat een groot deel van het gebouw (3.000m2) als nieuw kantoor ging dienen voor BPD is adviseur Hans van Dam gevraagd advies uit te brengen. 

Extra informatie
Architect
Wessel de Jonge Architecten
Installateur
Klimaatservice en Elektroservice Holland BV
Opdrachtgever
Burgerweeshuis VOF
Oplevering
2017
Type
Kantoor / Monument
Land
Nederland
Product

Feiten en Cijfers

  • Een combinatie van verwarmen en koelen voor kantoor van 3.000 m2
  • Geconditioneerde lucht wordt verwarmd, gekoeld en geventileerd
  • Rekening gehouden met geluidsnorm, duurzaamheidseisen en designwensen in het pand

In oude staat

Samen met Installatiebedrijf Klimaatservice en Elektroservice Holland BV is voor het gehele pand een voorstel gemaakt met betrekking tot de mogelijk duurzame installaties. Het behoud van de originele eigenschappen van het pand uit 1959 stond daarbij voorop. Het pand is namelijk in zijn geheel in oude staat teruggebracht. Met als basis een warmte-koudeopslag, een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem, in dit geval een 300 meter diepe bron. De techniek wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en/of te koelen. Door middel van LBK (lucht behandeling kast) wordt in het gebouw geconditioneerde lucht verwarmd, gekoeld en geventileerd. De monumentenbeglazing beschikt over matige isolatie en daarom was het gebruik van LBK een voorwaarde. Zo wordt per ruimte een eigen comfort gerealiseerd van ± 2 graden en wordt koudeval van de stalen kozijnen voorkomen.

Verwarmen en koelen

Er moest rekening worden gehouden met de geluidsnorm, duurzaamheidseisen en designwensen in het pand en daarom heeft Jaga gekozen voor installatie van de Freedom Clima. Deze vrijstaande radiator biedt de ecologische Jaga Hybrid technologie in zijn meest compacte vorm in combinatie met elke energiebron. Deze radiator kan verwarmen en koelen en is standaard voorzien van een condensafvoer. Het is een robuuste radiator met uniek design. Ondanks de compacte afmetingen presteert deze beter dan grote klassieke systemen en kan hij heel eenvoudig geïntegreerd worden in elk interieur.

Afbeeldingen

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak