Stadskantoor Tilburg

Na een grondige verbouwing, zal het vernieuwde, duurzame stadhuis in gebruik worden genomen. Onze Mini Canal zorgt met zijn Low-H2O technologie voor meer warmte met minder energieverbruik, mede daardoor draagt het gebouw een mooi duurzaamheidskeurmerk: BREEAM Excellent.

In december 2018 is de verbouwing van stadskantoor 1 in Tilburg gestart. In de loop van 2021 neemt de gemeente het gebouw in gebruik, het heet vanaf dat moment het stadhuis. Het ontwerp is van DEDRIE architecten en Common Affairs is een mooie mix van oud en nieuw. Met dit ontwerp is het monumentale karakter van de 'zwarte doos' behouden gebleven: dit gebouw komt uit 1972 en is oorspronkelijk ontworpen door Kraaijvanger Architects. Er zijn nieuwe elementen toegevoegd, denk bijvoorbeeld aan een aantrekkelijke ingang waar je makkelijk binnenloopt. Of aan het grote raam van 40 x 5 meter in de raadszaal, met uitzicht op de stad.

Extra informatie
Architect
DEDRIEarchitecten en Common Affairs
Installateur
BAM Bouw en Techniek te Bunnik
Opdrachtgever
Gemeente Tilburg
Oplevering
2021
Type
Monument / Overig
Land
Nederland
Product

Feiten & Cijfers

  • 122 Mini Canals verwarmen de koude lucht die van de grote raampartijen afkomt
  • De huidige duurzame maatregelen leveren ruim 75% energiebesparing op
  • Het stadhuis is voorzien van een mooi duurzaamheidskeurmerk: BREEAM Excellent

BREEAM EXCELLENT

De gemeente heeft geïnvesteerd in een duurzaam stadhuis, met een mooi duurzaamheidskeurmerk: BREEAM Excellent. Om te beginnen door de keuze voor renovatie in plaats van sloop en nieuwbouw, hierdoor konden het bestaande casco en de fundering worden hergebruikt. De nieuwe gevels, daken en vloeren werden goed geïsoleerd, beter dan 'moet' volgens de bestaande normen. Er werden veel natuurlijke materialen gebruikt en waar mogelijk materialen hergebruikt. Het gebouw wordt vraaggestuurd verwarmd en gekoeld. De liften zijn energiezuinig, ook de remenergie wordt benut. Alle duurzame maatregelen zorgen samen voor 75% energiebesparing ten opzichte van het huidige verbruik.

MINI CANAL

Het vele glas geeft het vernieuwde stadhuis een open karakter, maar vraagt wel om een passende binnenklimaatoplossing, aangezien er van glas veel kou afkomt tijdens de koude maanden van het jaar. Deze werd gevonden in de Mini Canal: de koude lucht ‘valt’ naar beneden en wordt door ruim 122 meter Mini Canals opgewarmd de ruimte ingebracht. Er is gekozen voor aluminium roosters om de wisselaars mee af te dekken, een perfecte keuze bij de vloer en de kozijnen.

 

Een uniek Jaga-project, volledig op maat gemaakt naar de wensen en eisen van de opdrachtgever. Ook op zoek naar de juiste binnenklimaatoplossing voor jouw project? Laten we samen kijken naar de beste de oplossing voor koeling, verwarming en ventilatie voor jouw gebouw. Bel 073 631 23 60 of mail naar info@jaga.nl

Afbeeldingen

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak