Kindcentrum De Voorhof

Een duurzame, frisse school door Jaga Oxygen2 ventilatie

In augustus 2017 is na ruim 7 maanden renoveren Kindcentrum de Voorhof opgeleverd in Leiderdorp. Het gerenoveerde gebouw voldoet nu aan het programma van eisen - frisse scholen 2012. Dit houdt o.a. In dat het gebouw per ruimte individueel geventileerd wordt op basis van de luchtkwaliteit (CO2-gehalte). De leerlingen zijn het schooljaar 2017/2018 ‘fris’ begonnen, maar wat is er precies allemaal gerenoveerd?

Het was ontzettend belangrijk om de school te transformeren naar een duurzame frisse school. Installatiebedrijf Van Nes hee  samen met andere partijen een advies uitgebracht en aan de hand daarvan een plan van aanpak gemaakt, zodat de renovatie in januari 2017 kon beginnen. De isolatie is aangepast door de vernieuwing van de volledige schil. Ook de isolatie in het gebouw is aangepast. Hierbij is rekening gehouden met een verhoging van de luchtdichtheid, waardoor het gebouw een betere bescherming biedt tegen kou, hitte en lawaai.

Extra informatie
Architect
Topos Architecten
Installateur
Installatiebedrijf Van Nes
Oplevering
2017
Type
School
Land
Nederland
Product

Feiten en cijfers

  • Voldoet aan Programma van Eisen Frisse Scholen 2012
  • Per lokaal individueel ventileren
  • Intelligent gestuurd en energiebesparend luchtverversingssysteem

Ventileren

Het binnenklimaat is een belangrijke factor om de schoolpresentaties en het ziekteverzuim van leerlingen en leraren te verbeteren. Goed ventileren was dus een must in dit project. In eerste instantie werd alleen gekozen voor WTW-units (warmteterugwinning) die op het dak geplaatst zouden worden. Omdat de staalconstructie van het dak dit echter niet toeliet, bood Jaga met de Oxygen2 de optimale oplossing. Deze radiator creëert op energie-efficiënte wijze een kringloop van zuivere lucht in de school en dus voor de gezondheid van de gebruikers. De Jaga Oxygen2 is geen traditioneel ventilatiesysteem, maar een intelligent gestuurd en energiebesparend luchtverversingssysteem. Oxygen2 is een kant- en- klare ventilatie-unit die onzichtbaar ingebouwd is binnen een Low-H2O radiator. Waardoor één toestel voor ventilatie, maar ook voor verwarming zorgt.

Communicatie is belangrijk

Klaas van Nes van installateursbedrijf Van Nes: “Wij zijn ontzettend trots dat het project in augustus 2017 is opgeleverd. Drie weken voor oplevering hebben we pas een officiële goedkeuring gekregen en dat was natuurlijk een spannend moment. In grote renovaties zie je vaak dat je begint met een plan, maar uiteindelijk een heel ander plan oplevert, omdat er altijd wat mis kan gaan. In dit geval was dat we iets anders moesten gaan regelen op ventilatiegebied i.v.m. de dakconstructie. Gelukkig hebben wij goede ervaringen met Jaga en konden zij met ons meedenken over een goede ventilatieoplossing! Ook tijdens deze renovatie blijkt maar weer, communicatie tussen alle partijen is ontzettend belangrijk. Want iedereen heeft een idee of een mening en om dan samen tot één mooi plan te komen, is natuurlijk fantastisch.”

Programma van Eisen Frisse Scholen 2012

Het Programma van Eisen - Frisse Scholen 2012 houdt o.a. in dat in het gebouw per ruimte individueel geventileerd wordt op basis van luchtkwaliteit (CO2-gehalte). Er wordt verwarmd op lage temperaturen. Dit betekent dat er geen hete radiatoren meer in de lokalen aanwezig zijn. Het binnenklimaat moet zodanig zijn dat er op een goede en gezonde manier lesgegeven kan worden of kinderopvang plaats kan vinden.

Afbeeldingen

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak