Huize De Graef

Voldoende frisse lucht is essentieel voor het wooncomfort, de gezondheid én het pand zelf. Wij leverden voor alle ruimtes Tempo radiatoren en daarnaast voor de appartementen de Tempo met Oxygen2.

Het voormalig Heilig Hart-Klooster in Rosmalen is recent gerenoveerd tot een luxe kleinschalige woon-zorgvoorziening voor oudere mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Het wooncomplex biedt in totaal 24 appartementen met 24/7 zorg. Het bijzondere van dit project is dat herbestemming van het gebouw heeft plaats gevonden, zonder het exterieur van het monumentale oude klooster aan te passen. Het gebouw is inmiddels weer in optimale bouwkundige staat en heeft een mooie nieuwe functie.

Huize de Graef is een initiatief van particuliere ouderenzorgorganisatie Compartijn. De kleinschalige, luxehuizen van Compartijn bieden 24 uur per dag persoonlijke service en zorg. De luxe, ruime zorgappartementen kunnen geheel naar eigen smaak worden ingericht en ook de gezamenlijke voorzieningen dragen bij aan een echt ‘thuis’ gevoel.

De restauratie is in december 2015 gestart, in samenwerking met Hazenberg Bouw. Dat gebeurt uiteraard met veel respect voor het oude klooster. Zo blijven alle toonaangevende elementen in staat en zelfs de twee lei bedekte torens zijn volledig gerestaureerd. Naast de woonzorg-appartementen, zijn er gezamenlijke ruimtes gecreëerd, maar ook ruimtes voor kantoren, een bibliotheek, een fysiotherapiepraktijk en personeelsruimtes. 

Extra informatie
Architect
Het Architectenhuis Borkent & Plug B.V.
Installateur
Hoppenbrouwers
Oplevering
2016
Type
Zorg / Monument
Land
Nederland
Product

  • Monumentaal klooster gerenoveerd tot luxe kleinschalige woon-zorgvoorziening
  • Ventilatie en verwarming in één oplossing
  • Bijna onzichtbare afwerking van de geveldoorvoor met baksteenroosters

Noodzakelijk ventileren

André Nuijten van Jaga was adviseur bij het project: “Er waren twee belangrijke uitgangspunten bij de renovatiewerkzaamheden van Huize de Graef; de gezondheid van de bewoners en het monumentale karakter van het pand. Een essentieel punt hierbij was de ventilatie, die moet goed geregeld zijn. Voldoende frisse lucht is essentieel voor het wooncomfort, de gezondheid én het pand zelf. Omdat het pand zoveel mogelijk intact gehouden moet worden, zijn er dan niet veel opties voor een ventilatiesysteem. Bij de meeste systemen moet je veel leidingen aanleggen waardoor het noodzakelijk is om plafonds te verlagen. Dit brengt veel werk en kosten met zich mee. Daarom werd door installatiebedrijf Hoppenbrouwers gekozen voor een ander ventilatiesysteem, met Jaga radiatoren met Oxygen2.”

Geen extra sloop- of bouwwerkzaamheden

Jaga leverde voor alle ruimtes Tempo radiatoren en daarnaast voor de appartementen de Tempo met Oxygen2. “De Tempo is een LOW-H2O radiator, erg zuinig dus en de Oxygen2 is een kant-en-klare ventilatie-unit die onzichtbaar ingebouwd is binnen deze radiator. Hierdoor hoefde er maar één toestel voor ventilatie maar ook voor verwarming geplaatst worden. Een perfecte oplossing dus voor de appartementen.”, legt André uit. “Bovendien waren er geen extra sloop of bouwwerkzaamheden nodig, want voor de Oxygen2 is er alleen een toevoer van verse lucht nodig, welke rechtstreeks door de buitengevel wordt gehaald. In de gevel werden toevoergaten gemaakt, die netjes zijn afgewerkt met een baksteenrooster. Deze roosters zijn door ons op verzoek van de architect in de kleur van de gevel gespoten, waardoor ze nauwelijks opvallen in de gevel. Het aanzien van dit monumentale pand blijft dus ook in zijn oude staat.” 

Kloosters

Jaga heeft een goede naam bij de renovatie van kloosters. “Dat is niet zo vreemd,” licht André Nuijten toe, “de renovatie van oude kloosters vraagt om een klimaatbeheersing of ventilatiesysteem waarbij het pand zoveel mogelijk intact blijft.” Jaga Oxygen2 is geen traditioneel ventilatiesysteem, maar een intelligent gestuurd en energiebesparend luchtverversingssysteem, wat als kant- en-klare unit in een radiator gebouwd kan worden. Dit is dus een manier waarbij je op kosten én energie kan besparen.

Afbeeldingen

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak