De Nieuwe Kerk Haarlem

200 Mini’s onder de banken in combinatie met 30 Briza’s zijn verantwoordelijk voor het aangename binnenklimaat in deze 60 meter hoge kerk met grote glas-in-lood ramen.

 

De Nieuwe Kerk in Haarlem is een prachtig rijksmonument, gebouwd in 1649 en ontworpen door Jacob van Campen. De Nieuwe Kerk is het eerste stenen kerkgebouw dat speciaal voor protestanten is gebouwd in Haarlem. Het is niet de meest bekende kerk in Haarlem, maar wel één met unieke architectuur. Het wordt ook wel de ‘winterkerk’ genoemd. Deze naam heeft de kerk te danken aan het feit dat in de zomer de diensten plaatsvinden in de Bavo Kerk. In de winter, vanaf oktober, verplaatsen de diensten zich echter naar De Nieuwe Kerk. De Bavo Kerk is te groot om goed te verwarmen. 

Om het in De Nieuwe Kerk wél behaaglijk te krijgen in de winter is de kerk in 2016 gerenoveerd. Firma Goes Plooy, een duurzaam installateursbedrijf, was verantwoordelijk voor een groot deel van de werkzaamheden. Goes Plooy adviseerde de duurzame radiatoren van Jaga te gebruiken voor de installatie. Het verwarmen van een 60 meter hoog gebouw waarvan de glas in lood ramen zo’n 30 meter hoog zijn, is een enorme uitdaging. Jan Verdonck van Jaga: “Er was al van alles uitgeprobeerd in De Nieuwe Kerk om de grote ruimte comfortabel op te warmen, maar geen van deze oplossingen was succesvol gebleken. Het resulteerde in ofwel koude voeten en een warm hoofd, of net andersom. Comfort was hier de belangrijkste pijler, maar zoals uit ervaring bleek, ook een enorme uitdaging."

Extra informatie
Installateur
Goes Plooy
Opdrachtgever
De Nieuwe Kerk
Oplevering
2017
Type
Monument / Overig
Land
Nederland
Product

Feiten en cijfers

  • Doel: aangenaam binnenklimaat voor 60 meter hoge kerk
  • Oplossing: 230 Jaga radiatoren gecombineerd met vloerverwarming
  • Geen onnodige energiekosten door het goede regelsysteem van de radiatoren
  • Perfecte luchtdroogte voor het oudste orgel van Nederland

Het oudste orgel van Nederland

Een kerk is vaak een complex gebouw waar soms ook bijzondere elementen staan. In de Nieuwe Kerk staat een van de oudste bespeelbare orgels van Nederland. Een orgel bestaat uit koperwerk, ijzerwerk en hout. Wanneer de lucht in de kerk te droog zou worden, kan dit desastreuse invloed hebben op het hout van het orgel. De luchtdroogte is nu perfect geregeld door de radiatoren van Jaga.

Afbeeldingen

In combinatie met vloerverwarming zijn er zo’n 200 van onze Mini’s onder de banken geplaatst. En om de koudeval tegen te gaan – die mede ontstaat door de hoge ramen – zijn er ook nog eens 30 Jaga Briza’s geïnstalleerd. De Briza zorgt hier voor zowel warmte in de winter als verfrissende koelte in de zomer. De kerk wordt voor verschillende doeleinden gebruikt; van kerkconcerten voor een kleine groep mensen tot kerkdiensten waarbij de gehele kerk gevuld is. Dan is het van groot belang dat het regelsysteem van de radiatoren piekfijn in orde is en de kerk niet onnodig wordt verwarmd want dat resulteert in te hoge energiekosten. 

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak