Amazon Spheres Seattle

De Amazon Spheres zijn drie bolvormige serres die deel uitmaken van de Amazon-hoofdkwartiercampus in Seattle, Washington, Verenigde Staten. In totaal 250 van onze warmtewisselaars toegepast om het binnenklimaat te optimaliseren.

Het grootste kantorencomplex van de stad Seattle is het hoofdkantoor van het wereldwijde e-commercebedrijf Amazon, er werken ruim 1800 mensen. Meest in het oog springend zijn de drie centraal gelegen bollen, ook wel Amazon Spheres genoemd. De drie glazen koepels zijn bedekt met vijfhoekige en zeshoekige panelen en dienen als een werknemerslounge en werkruimte. Ze zijn ontworpen door NBBJ en landschapsbedrijf Site Workshop en zijn voorzien van Jaga warmtewisselaars om condens op de grote ramen tegen te gaan. We pasten de afmeting aan om ze zo perfect op te laten gaan in het ontwerp met veel ronde vormen.Ze bieden werknemers de kans om even van hun bureau weg te stappen en zich onder te dompelen in de natuur. In de bollen zorgen zo’n 40.000 bomen en planten voor een gezonde leefomgeving.

Extra informatie
Architect
NBBJ
Opdrachtgever
Amazon
Adviseur
WSP Engineers
Oplevering
2018
Type
Kantoor
Land
Verenigde Staten
Product

Feiten en cijfers

  • Het kostte ruim 6 jaar aan voorbereiding om tot een goede constructie te komen en planten te laten groeien
  • In totaal 250 warmtewisselaars toegepast om het binnenklimaat te optimaliseren
  • Er leven ongeveer 40.000 planten en bomen in de 3 bollen samen

Afbeeldingen

Condensaatbeperking

WSP-ingenieurs uit Seattle koos in 2018 voor Jaga Low H2O T15-warmtewisselaars om condensaatbeperking langs de omtrek van de binnenste uitkijkplatforms van de bollen te beperken. De luchtvochtigheid in de bollen was hoog, waardoor er veel condens ontstond op de ramen. Er werden in totaal 250 warmtewisselaars toegepast. Later in het project was er meer verwarming nodig om de condens volledig te verwijderen, daarom werden er Slim-Clima Canals geïnstalleerd aan de basis van de bollen om te zorgen voor extra "fan powered" verwarming.

LEED-Gold certificaat

Net als de wolkenkrabbers van Amazon worden de Spheres gedeeltelijk verwarmd door gerecyclede warmte die wordt gegenereerd door een nabijgelegen datacenter. Het project overtrof de strenge eisen van de energiecode van Seattle met 20%, waardoor het gebouw de LEED Gold-certificering kon behalen. De code staat 0,90 watt per vierkante voet toe, maar Amazon in de Regrade vereist slechts 0,72 watt per vierkante voet.


Een uniek Jaga-project helemaal aangepast naar de wensen en eisen van de opdrachtgever. Ook op zoek naar de juiste binnenklimaatoplossing voor jouw project? Laten we samen kijken naar de juiste oplossing voor koeling, verwarming en ventilatie voor jouw gebouw. Bel 073 631 23 60 of mail naar info@jaga.nl

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak