Aak Zaandijk

In dit innovatiecentrum komen nieuwbouw en renovatie samen. Onze fan coil Briza en Oxygen2 ventilatie-unit zorgen er, ingebouwd in de plantenbakken aan de wand, voor een comfortabel binnenklimaat.

Begin 2023 was de officiële opening van het nieuwe innovatiecentrum van AAK in Zaandijk. AAK, de Zweedse producent van plantaardige oliën en vetten, liet een oud pakhuis renoveren en breidde het pand uit door een glazen kas aan het pakhuis te plaatsen. In het nieuwe innovatiecentrum zijn onder andere de entree, een laboratorium, een kookstudio en kantoren ondergebracht. Het drie verdiepingen tellende Innovation Center of Excellence in Plant Based Foods, zoals het innovatiecentrum is genoemd, staat tegenover het fabrieksterrein van AAK aan de Zaan. Vanaf de straat kijk je via een nieuwe, transparante gevel - vormgegeven als kas - in het laboratorium dat is ondergebracht in het voormalige pakhuis op de begane grond. Op de eerste verdieping bevinden zich de kantoren en op de bovenste verdieping de proeflokalen en een kookstudio waar bezoekers een prachtig uitzicht hebben over de Zaan en de Zaanse Schans.

Extra informatie
Architect
RAU Architects
Installateur
Wolf Klimaat Service
Opdrachtgever
AAK in Zaandijk
Adviseur
Bloemendal Bouw
Oplevering
2023
Type
Kantoor
Land
Nederland
Product

Feiten & cijfers

  • Eén systeem voor duurzaam verwarmen, koelen én ventileren dankzij de Briza en Oxygen2
  • De Briza en Oxygen2 zijn volledig weggewerkt in de plantenbakken en hierdoor uit het zicht
  • De roosters van de Oxygen2 zijn uitgevoerd in dezelfde kleur als de gevel en integreren hierdoor volledig met het pand

Volop groen

Bij de renovatie en uitbreiding van het pakhuis heeft architect RAU er uitsluitend voor gekozen om te werken met hoogwaardig herbruikbare materialen zoals staal, hout en aluminium. Het gebouw is remontabel, zodat het ooit hersteld kan worden in zijn originele staat en materialen op een andere plek hergebruikt kunnen worden. Behalve het gebruik van hout en de vele glaspartijen, valt het aanwezige groen op zodra je het innovatiecentrum binnenloopt. De nieuwbouw is volledig voorzien van subtropische planten. Dat maakt de ruimtes niet alleen aangenamer, maar verwijst ook naar de plantaardige producten die AAK maakt.

Gezond binnenklimaat

Voorwaarde voor AAK was om in het nieuwe innovatiecentrum een gezonde en fijne werkomgeving met een comfortabel binnenklimaat te creëren. Dit bleek nog niet zo eenvoudig te zijn. Jeroen Lauffer, werkvoorbereider bij Bloemendal Bouw, vertelt hierover: “In de nieuwbouw komen veel disciplines bij elkaar. Hierdoor zijn er verschillende ruimtes met diverse behoeftes qua temperatuur, ventilatie en koeling met maar
een totale vloeroppervlakte van 700 m2. Zo moest het laboratorium bijvoorbeeld op een constante temperatuur van 18 graden gehouden worden. Neem daarbij dat het hele pand voorzien is van subtropische planten en bomen die voor een bepaalde luchtvochtigheid zorgen. Het was een serieuze uitdaging om dit allemaal in één pand naast elkaar te laten functioneren.”

Gebrek aan ruimte

Bloemendal Bouw adviseerde om de koeling, verwarming en luchtbehandeling decentraal te maken. Dit loste al veel op, maar nog niet alles. “De ruimte voor het kanaalwerk was namelijk zeer beperkt, waardoor het bijvoorbeeld niet mogelijk was om een grote koelinstallatie te plaatsen. We moesten dus opzoek naar een alternatief”, licht Jeroen toe.
De oplossing vond Bloemendal Bouw uiteindelijk in de plantenbakken. Jeroen: “De architect had in het ontwerp ingebouwde plantenbakken ingetekend voor onder andere de open kantoorruimte. Deze werden door ons zelf geproduceerd in onze timmerfabriek. Hierdoor kwamen we op het idee om afgiftesystemen in de plantenbakken te verwerken. Dit zou het gebrek aan ruimte oplossen en zorgde tegelijkertijd voor een mooie, strakke uitstraling. We moesten wel een geschikt systeem vinden om de ruimtes te kunnen verwarmen, koelen én ventileren. We hadden eerder al goede ervaringen met de lage temperatuur radiatoren van Jaga, waardoor de keuze snel gemaakt was.”

Eén krachtig systeem

Samen met de adviseur van Jaga ging Bloemendal Bouw op zoek naar het geschikte systeem. Uiteindelijk kozen ze voor de krachtige Briza in combinatie met een Oxygen2 ventilatie-unit. De Briza heeft dankzij de slimme warmtewisselaar een groot vermogen voor zowel lage temperatuur verwarming als krachtige koeling, maar is toch een smal toestel. Jeroen: “Gezien de beperkte ruimte was het fijn dat de Briza zo compact was, zonder dat dit ten koste ging van comfort en kwaliteit. Bovendien is het systeem geluidsstil, waardoor de medewerkers geen overlast zouden ervaren. Een groot voordeel.”
Om ook te zorgen voor ventilatie, werd het Oxygen2 ventilatiesysteem ingebouwd in de Briza. De Oxygen2 is een intelligent gestuurd ventilatiesysteem en energiebesparend luchtverversingssysteem. Het is een kant-en-klare unit die onzichtbaar ingebouwd kan worden in de lage temperatuur radiatoren van Jaga. Jeroen: “Door deze oplossing hadden we maar één toestel nodig voor verwarming, koeling én ventilatie. Ideaal om te verwerken in de plantenbakken. Door de intelligente besturing wordt elke ruimte, afzonderlijk van elkaar, goed geventileerd. De aangevoerde lucht komt rechtstreeks vanaf buiten via een muurdoorvoer en een efficiënt filtersysteem. Lange luchttoevoerkanalen waren daardoor niet nodig. Perfect voor de nieuwbouw van AAK.”

Volledig geïntegreerd

De Briza en Oxygen2 zijn volledig in de plantenbakken weggewerkt. Slechts de roosters bovenaan de eikenhouten omkasting van de plantenbakken zijn nog zichtbaar. “Bij Jaga is er een ruime keuze uit kleuren en materialen voor de roosters, dus kozen we voor roosters passend bij het interieur voor een mooi geheel. Bij de Oxygen2 komt de lucht rechtstreeks van buiten. Dit zie je aan de subtiele muurdoorvoerroosters, maar deze zijn bij AAK amper in het zicht. Dit komt omdat Jaga de roosters in dezelfde kleur als de gevel kon spuiten en ze hierdoor volledig integreren met het pand. Zonder dat het opvalt heeft AAK in het nieuwe innovatiecentrum dus een krachtig systeem voor een gezond en fijn binnenklimaat. Het was een behoorlijke uitdaging om alles voor elkaar te krijgen, maar het resultaat mag er zeker zijn!”, aldus Jeroen.

Een uniek Jaga-project, volledig op maat gemaakt naar de wensen en eisen van de opdrachtgever. Ook op zoek naar de juiste binnenklimaatoplossing voor jouw project? Laten we samen kijken naar de beste de oplossing voor koeling, verwarming en ventilatie voor jouw gebouw. Bel 073 631 23 60 of mail naar info@jaga.nl

Afbeeldingen

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak