Waardevolle renovatie

Bewoner: Remko van den Berg
Woonplaats: Leusden
Woning: Appartement
Soort bouw: Bestaande bouw

Beter wooncomfort

De woningen in winkelcentrum Hamershof in Leusden ondergingen een grootschalige renovatie, hard nodig, want ze hadden energielabel E. Er moest een hoop gebeuren. Aan de bewoners zijn bij de start van het traject 3 scenario’s voorgelegd: alleen regulier onderhoud doen (schilderen en vervangen houtrot), de woningen isoleren en houtwerk vervangen óf het compleet renoveren tot een NOM-woning. Omdat de woningen er slecht aan toe waren en de servicekosten door de slechte isolatie heel hoog waren, stemde 76% van de bewoners in met de derde, meest uitgebreide optie.

Weg met oude, lelijke radiatoren

Er werd gekozen voor een NOM-renovatie. In alle woningen zijn de Strada Hybrids van Jaga geplaatst voor het verwarmen en niet-condenserend koelen van de ruimtes, in combinatie met een lucht/water warmtepomp. De Oxygen2 zorgt voor voldoende ventilatie in de huizen. Elke ruimte in huis kan afzonderlijk van elkaar verwarmd, gekoeld of geventileerd worden. Remko vertelt: “De radiatoren gebruiken veel minder water. Het is een energiezuinige manier van verwarmen. Doordat alles goed geïsoleerd is, houd je het lekker warm in huis. Het wooncomfort is veel groter geworden. En niet onbelangrijk, de nieuwe radiatoren zien er strak en mooi uit. We hadden eerst oude, lelijke radiatoren. Het huis is flink opgeknapt.”

Financiering

De renovatie was voor de bewoners te duur om in één keer te betalen. Daarom ging de Vereniging van Eigenaren op zoek naar een geschikte lening. De VvE kon geen financiering van banken krijgen zonder overheidsgarantie. Als pilot hebben de gemeente Leusden en de provincie Utrecht besloten garant te staan. De bewoners betalen in 30 jaar de lening af met wat er bespaard wordt aan energieverbruik. Remko: “Per maand hebben we op dit moment netto iets meer kosten, maar de woning is wel 50.000 euro meer waard geworden. Dat lijkt mij wel een goede investering. Als we niks gedaan hadden, waren onze woningen uiteindelijk niks meer waard geweest. We betaalden veel voor onze energierekening en hadden dan nog een koud huis. De energiekosten zijn flink verminderd.”

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak