Trends in de installatiebranche

Wij brengen je graag op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de installatiebranche.

De installatiebranche profiteert volop van de economische gevolgen van de maatschappelijke trends, zoals de energietransitie, klimaatontwikkeling en duurzaamheid, maar vergt wel wat aanpassingen van de branche. Installateurs moeten genoeg kennis hebben om een adviesrol aan te kunnen nemen en fabrikanten en leveranciers moeten met de juiste duurzame producten komen. Onlangs heeft de grootste installatiebeurs van Nederland, de VSK, weer plaatsgevonden. Naar aanleiding van de beurs brengen we je graag op de hoogte van de laatste trends in de installatiebranche.

"Innovate or die"

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema dat overal terug komt. Waar twee jaar geleden de warmtepompen opkwamen, komen er nu veel nieuwe oplossingen om de energietransitie een boost te geven, zoals waterstofketels. Waterstof is een energiedrager die dankzij elektrolyse techniek geproduceerd kan worden (elektriciteit wordt omgezet in waterstof). Op dit moment is deze oplossing nog niet voor particulieren beschikbaar, maar dit gaat in de toekomst zeker wel het geval zijn.

Ook hybride warmtepompen zijn ‘makkelijke’ oplossingen voor consumenten. De warmtepomp werkt op stroom en wordt gekoppeld aan je huidige cv-ketel op gas. De warmtepomp doet in principe het meeste werk, behalve als het zo koud is dat je cv-ketel moet bijspringen. Het is een goede tussenstap voor een compleet elektrisch huis.

Prefab

In 2020 gaan we prefab en modulair bouwen nog meer terugzien in de bouw- en installatiebranche. Prefab betekent letterlijk prefabrication en staat voor voorgemonteerde modules. Door bouwproducten al in de fabriek te maken en af te werken, hoeft het op de bouwplaats alleen nog maar gemonteerd worden. Dit bespaart voor de installateur veel tijd, verhoogt de kwaliteit en is minder arbeidsintensief.

"Plug & play installaties om het arbeidsproces te versnellen"

Circulair installeren

Grondstoffen zijn niet onbeperkt, dus we moeten er zuinig mee omgaan. Daarom wil de overheid dat Nederland in 2050 een volledig circulaire economie heeft. De focus ligt op hergebruik van grondstoffen, materialen en demontabele gebouwen om het energieverbruik te verminderen. Maar wat betekent dit voor de installatiebranche? Prefab draagt veel bij aan circulaire installaties. Door te werken met kant-en-klare onderdelen wordt de levensduur verlengd. De installatie kan later gedemonteerd worden en ergens anders hergebruikt worden. Ook wij zijn bezig met het doorontwikkelen van producten om ze circulair te maken, onze Low-H2O radiatoren zijn bijvoorbeeld al volledig recyclebaar.

3D en AR

Uiteraard zien we ook veel digitale ontwikkelingen. Dankzij nieuwe technieken kunnen bouwtekeningen nu ook 3D gepresenteerd worden. Zo kunnen de installateur en de eindgebruiker direct en duidelijk zien hoe een ontwerp eruit komt te zien. Dit kan veel miscommunicatie voorkomen. Nog een stap verder gaat Augmented Reality (AR) waar digitale tekeningen direct op een object geprojecteerd kunnen worden. Een eindgebruiker kan dus als het ware door het nieuwe pand heenlopen en alles op ware grootte bekijken. Het schept helderheid en gemak voor de eindgebruiker, maar ook de installateur kan vooraf goed zien wat er van hem wordt verwacht of met welke omstandigheden hij rekening moet houden. 

Kennisoverdracht

De installatiebranche staat voor een grote uitdaging. Het is belangrijk om alle kennis van de verschillende partijen bij elkaar te brengen om de doelstellingen te kunnen bereiken. De diverse beurzen zijn mooie gelegenheden om deze kennis samen te brengen. Ook wij vinden het belangrijk om samen met ketenpartners uit de branche kennis uit te wisselen. Benieuwd wat Jaga voor jou kan betekenen? Neem dan telefonisch contact met ons op of vul ons contactformulier in.

Wil je meer weten over onze producten, innovaties of onze service?

Maak een afspraak met een van onze Climate Designer verkoopadviseurs. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina