Twee bedrijven één visie

Buizen, warmtepompen, radiatoren, zonnepanelen, meters; ze vormen de achtergrond van het gesprek met Jan Rijnen (Nefit Bosch) en Bert Kriekels (Jaga). We zijn in het Energylab van Hogeschool Utrecht. In deze duurzame proeftuin passen techniekstudenten hun theorie over energiezuinige oplossingen voor woningen in de praktijk toe. Oplossingen voor dit soort vraagstukken komen niet vanuit één domein.

Samenwerken staat hoog in het vaandel bij Jaga, zoals met studenten van de opleiding ‘Built Environment en Engineering’ en bedrijven in de bouw- en installatiesector. Het is geen toeval dat Nefit en Jaga, twee bedrijven met dezelfde visie op duurzaamheid en concept denken, participeren in het Energylab. En met elkaar samenwerken. We spraken met Jan Rijnen van Nefit Bosch en Bert Kriekels van Jaga over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van koelen en verwarmen in de toekomst en over hun samenwerking.

Een open deur, maar we beginnen het gesprek over de ‘Van gas los’-ontwikkelingen in Nederland. Het is de grootste verandering in de branche van de afgelopen jaren. “Zeker niet verrassend als je weet dat circa 85% van de huishoudens in Nederland wordt verwarmd door een hoog rendement cv-ketel.”, vertelt Jan. “Deze traditionele manier van verwarmen met aardgas waarbij CO₂ vrij komt, wordt veel minder in de aankomende jaren. We beseffen ons steeds meer dat we minder uitstoot van CO₂ willen. En als we dit willen bereiken moet er een prijs komen voor CO₂. Dat is nu niet het geval. Maar wat is de prijs die we moeten betalen als we niets doen aan het probleem?”

Verduurzaming

“Nefit Bosch benoemt drie mogelijke stappen voor het verduurzamen van warmte die je afhankelijk van het soort huis en het budget van de bewoner kunt kiezen,” vervolgt Jan. “Een all electric warmtesysteem is de overtreffende stap. Je kunt ook naar een hybridesysteem. Deze variant is populair omdat het geschikt is voor twee verschillende warmtebronnen binnen een besturing. Een veel geziene combinatie is de ketel en de waterpomp. Bij een piek in energievraag kun je terugvallen op gas. Dat kan nu aardgas zijn, maar in de toekomst groen gas of waterstof. Het voordeel is, dat je op deze manier niet 100% van het gas nodig hebt, maar misschien maar 20%.” En als derde oplossing noemt Jan een hr-ketel met lage watertemperaturen. “Maar een eerste slag kun je al slaan door het afgiftesysteem, de radiator, goed af te stemmen op de opwekker. We moeten er meer voor gaan zorgen dat het afgiftesysteem perfect past bij de behoefte van een ruimte en bij hetgeen een warmtebron kan leveren. Er kan veel beter gekeken worden wat een ruimte nodig heeft. Daarbij vinden wij het in ons advies belangrijk dat besparing altijd op de eerste plaatst komt.”

""We zijn klaar vvor de toekomst, wat die ook brengt", Bert"
190620 Jaga 048 GS

De bewoner centraal

Bert vult aan “Het klopt helemaal. Er kan veel gewonnen worden als de ketel op zo’n laag mogelijke afgiftetemperatuur afgesteld wordt, dan verbruikt hij minder gas, dus minder CO₂ uitstoot en dat willen we. We moeten opletten dat we als industrie de consument niet bang maken. Zij blijven gewoon naar de kosten kijken. We moeten mensen niet dwingen om over te stappen op een warmtepomp. Daar gaat het niet om. We moeten ervoor zorgen dat we met z’n allen minder CO₂ uitstoten. En dat kan ook met een cv-ketel. Waar wij als afgiftefabrikant aan werken zijn toestellen die zo efficiënt mogelijk zijn voor het milieu. Die kunnen functioneren met toekomstige warmteopwekkers, wat het ook gaat worden. Dit houdt in dat wij ervoor zorgen dat onze toestellen werken op een zeer lage watertemperatuur van maximaal 35 graden. Wat er ook gebeurt de komende jaren, welke technologieën er gaan komen. De Jaga-toestellen zijn er klaar voor.”

Lees verder..

 

In ons Magazine What About!?. vanaf pagina 6 vind je het volledige interview met Jan Rijnen en Bert Kriekels.

Download hier het magazine! 

IMG 0898
Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak