Jaga Gampper ventiel hét dynamische ventiel voor warmtepompen

Het Heimeier Eclipse ventiel wordt vervangen voor Gampper Vario-DP ventiel

Dit voorjaar introduceren we in samenwerking met Gampper het Gampper Vario-DP ventiel. Dit nieuwe, dynamische ventiel werkt drukonafhankelijk met een constant debiet dat instelbaar is tot 340 l/u en is hierdoor zeer geschikt in combinatie met een warmtepompsysteem. Dit nieuwe ventiel heeft een grotere constante volumestroom, perfect om maximaal rendement te behalen met een warmtepomp én de levensduur van de warmtepomp te vergroten. Naast een constante waterflow bij warmte biedt dit dynamische ventiel ook een directe oplossing voor dynamische afgiftes en koeling. De maatvoering van het nieuwe ventiel is gelijk aan het bestaande Jaga Heimeier Eclipse ventiel en is geschikt voor al onze toestellen.

Voordelen van het nieuwe ventiel:

  • Directe oplossing voor koeling door hoger instelbaar, constant debiet.
  • Bij een moderne modulerende (hybride) warmtepomp is soms geen buffervat meer nodig.
  • Goede doorstroming, dus geen kans op extra systeemgeluid.
  • Kleinere kans op vervuiling in het systeem.
  • Eenvoudige en snelle installatie, minder kans op installatiefouten en lagere installatiekosten.
  • Totale kosten voor eindgebruiker zijn lager, beter renderende warmtepomp.

Dynamisch inregelen bij warmtepompen

Een modern afgiftesysteem voorzien van lage temperatuurradiatoren zorgt ervoor dat een warmtepomp altijd een optimaal rendement kan behalen. Het correct inregelen van de warmtepomp en het afgiftesysteem speelt daarbij een essentiële rol om het gewenste comfort te behalen en maximaal energie te besparen. De juiste radiatorventielen helpen om het correcte debiet te leveren en de optimale balans tussen de warmtepomp en het afgiftesysteem te krijgen. Bij het selecteren van het ventiel is het voor installateurs belangrijk om niet alleen naar de warmtevraag te kijken, maar ook naar de wens om (in de toekomst) te kunnen koelen of te voorkomen dat er een buffer geplaatst moet worden. Een dynamisch ventiel met een groter geregeld volume is daarvoor de ideale oplossing. Daarom introduceren we het nieuwe Gampper ventiel: een dynamisch ventiel dat drukonafhankelijk werkt met een constant debiet van 20 tot 340 l/u. Door het hogere debiet heeft het nieuwe ventiel een aantal voordelen voor de installateur én eindgebruiker.  

Per direct koeling mogelijk

Een groot voordeel van een warmtepomp is dat deze naast warmte ook koeling kan leveren. Voor koeling is vaak een hoger waterdebiet nodig. De radiatorventielen moeten zorgen dat het water gelijkmatig wordt rondgepompt, dit heeft impact op de technische vereisten waaraan deze moeten voldoen. Het nieuwe Gampper ventiel heeft een constant instelbaar debiet van 20 tot 340 l/u en overtreft daarmee het regelbereik van Heimeier Eclipse ventielen (maximaal instelbaar debiet tot 150 l/u). We hebben het Heimeier Eclipse ventiel daarom volledig vervangen door het nieuwe Gampper ventiel.

Connectionssets Set 183 Gampper

Energie besparen en pendelgedrag vermijden

Het dynamische ventiel heeft een unieke geïntegreerde debietregelaar. Het debiet wordt éénmalig per radiator ingesteld en onafhankelijk van het drukverschil aangehouden. Door de constante doorstroming in elke radiator wordt het regelgedrag van de installatie verbeterd. Radiatoren werken nauwkeuriger op het gewenste vermogen. Pompvermogens worden op die manier geoptimaliseerd en de thermostatische regeling van de ruimte werkt nauwkeuriger. Hierdoor verbruikt de installatie minder energie.

Bovendien is pendelgedrag schadelijk voor de compressor van een warmtepomp en verkort het de levensduur. Vaak plaatst de installateur een klein buffervat om extra capaciteit te kunnen opslaan en pendelgedrag zoveel mogelijk te verminderen. Een correct gebalanceerde debietsregeling helpt ook het pendelgedrag van de warmtepomp te vermijden. Door het nauwkeuriger ingeregelde vermogen van de afgiftesystemen kan de warmtepomp met een constanter regime werken. Bij modulerende warmtepompen die tot een laag deellastvermogen kunnen terugschakelen, kan soms de buffertank onnodig worden. Hierdoor bespaart de eindgebruiker ruimte en installatiekosten.

Geen fluitende ventielen

Een ander voordeel van de nieuwe Gampper ventielen is dat het probleem van fluitende ventielen verholpen wordt. Bij conventionele ventielen is er vaak, door een te hoog waterdebiet, kans op suisgeluiden. Dit probleem verdwijnt bij ventielen die een nauwkeurig waterdebiet doorlaten. Bovendien is de interne geometrie van het Gampper ventiel zo gevormd dat er zo weinig mogelijk turbulentie in het water optreedt, ook dit vermindert de suisgeluiden.

Kleinere kans op vervuiling

Bij de ontwikkeling van het Gampper ventiel is er niet alleen veel aandacht besteed aan de doorstroming, ze zijn ook ontworpen om vervuiling in het systeem tegen te gaan. De ventielen maken gebruik van een nieuw concept met een unieke gepatenteerde disk waardoor vervuiling aanzienlijk minder is. Dit zorgt dat het afgiftesysteem langer optimaal rendement kan behalen én voor minder onderhoudskosten.  

Minder installatiefouten

Een groot voordeel voor de installateur is de eenvoudige installatie. Het ontwerpdebiet is zonder ingewikkelde berekeningen eenvoudig en snel in te stellen. Het toepassen van één Gampper ventiel is al voldoende om het volledige afgiftesysteem autonoom in te regelen. In tegenstelling tot het bestaande Heimeier Eclipse ventiel, is het Gampper ventiel in één universele uitvoering beschikbaar, zowel voor kleine als grote capaciteit. Het Gampper ventiel voorkomt daarmee installatiefouten en maakt de installatietijd aanzienlijk korter. De maatvoering van het Jaga Gampper ventiel is gelijk aan het bestaande Jaga-Heimer Eclipse ventiel en is hierdoor geschikt voor al onze toestellen.

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak