Hoe kun je je woning duurzaam verwarmen?

Wil je je woning duurzaam verwarmen, maar weet je niet waar je moet beginnen? We lichten de 4 meest gangbare duurzame warmteopwekkers toe.

Vroeger werden alle huizen verwarmd via een cv-ketel. Nu duurzaamheid een steeds belangrijker topic wordt, verandert ook de manier van woningen verwarmen. Aardgas verdwijnt steeds meer. Afhankelijk van je type woning, bouwjaar en de mate van isolatie, kun je daarvoor in de plaats kiezen voor een duurzame warmteopwekker, die niet op gas werkt, zoals een warmtepomp. Maar wat zijn dan eigenlijk je opties? En hoe weet je welk systeem je moet kiezen?

Xtreme (7)

HR-ketel

Wil je je bestaande woning verduurzamen, maar wil je nog niet volledig van het gas af vanwege bijvoorbeeld de hoge investering? Dan is een HR-ketel een slimme keuze. Deze ketel verwarmt al met watertemperaturen van 55 graden. Een traditionele cv-ketel verwarmt het water vaak tot 80 graden, voordat het naar de radiatoren gaat. Door te kiezen voor een HR-ketel bespaar je dus al op je energierekening, omdat het water niet zo hoog verwarmd hoeft te worden.

Hybride warmtepomp

Is je woning nog niet goed geïsoleerd? Of kun en wil je nog niet helemaal van het gas af? Dan is een hybride warmtepomp een goede tussenstap. Over het algemeen geldt dat voor een warmtepomp je woning goed geïsoleerd moet zijn, anders krijg je het niet goed warm. De hybride warmtepomp sluit je aan op je cv-ketel. Op extreem koude dagen springt je cv-ketel bij om de ruimte toch behaaglijk warm te krijgen. Dit is in een wat oudere woning dus een goede oplossing. De hybride warmtepomp verwarmt met een watertemperatuur van 55 graden. Doordat de cv-ketel alleen maar bijspringt op koude dagen, bespaar je op je gasrekening.

En dat niet alleen! Veel hybride warmtepompen kunnen ook koelwater leveren, waarmee in combinatie met een goed afgiftesysteem in de zomer je woning aangenaam verfrist kan worden. 

ELGA ACE FRONTAAL DICHT (1)
NIBE S2125

All-electric warmtepomp

Met een All-electric warmtepomp heb je geen cv-ketel of gasaansluiting meer nodig. Voorwaarde is dus wel dat je huis goed geïsoleerd is. Dit is vaak het geval bij nieuwbouwwoningen of bij gerenoveerde woningen. De warmtepomp zorgt zelfstandig voor het verwarmen én koelen van de woning en voor warm water. De warmtepomp verwarmt al met watertemperaturen van maximaal 45 graden en kan koud water leveren voor niet-condeserende en condenserende koeling. Je verbruikt met een All-electric warmtepomp wel meer stroom, maar deze extra kosten zijn minder hoog dan de prijs voor gas bij een cv-ketel. Dit is dus een flinke besparing én beter voor het milieu.

Groen warmtenet

In nieuwbouwwijken zie je steeds vaker een (groen) warmtenet/stadsverwarming om de woningen te verwarmen. Ergens in de wijk staat een centrale ‘ketel’ (een warmtebron) die via buizen het warme water naar de huizen vervoert. Dit is soms via aardgas. Het is een duurzame oplossing, omdat er één centrale ketel wordt gebruikt en niet per woning een cv-ketel. Nog duurzamer is een groen warmtenet. Dan wordt er bijvoorbeeld aardwarmte of restwarmte gebruikt. De watertemperatuur is afhankelijk van de bron. Zit jouw woning aangesloten op een warmtenet? Dan kun je het beste je energieleverancier raadplegen voor meer informatie en om de juiste watertemperatuur in te stellen.

Warmtenet Jaga (1)

Warmtebron én -afgiftesysteem

Naast de keuze voor een duurzame warmtebron of – opwekker, kun je ook je afgiftesysteem, je radiatoren, verduurzamen. De duurzame warmtebronnen die we hierboven noemen, werken allemaal op lagere watertemperaturen. Als je deze optimaal wilt inzetten of ook koeling wil toepassen, dan is het belangrijk om ook voor een afgiftesysteem (radiatoren) te kiezen wat hiervoor geschikt is. Wij hebben een ruim assortiment aan verschillende energiezuinige radiatoren, voor koeling én verwarming. Zo kun je nog meer energie besparen én comfortabeler wonen. Bekijk het productoverzicht hier.

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak