Duurzame warmteopwekkers en afgiftesystemen

Vervang het afgiftesysteem door Low-H2O radiatoren voor energiezuinig verwarmen en comfortabel (niet-) condenserend koelen.

Aardgas verdwijnt steeds meer uit woningen. Bij nieuwbouwwoningen wordt er al gekozen voor duurzame warmteopwekkers die niet meer op gas werken, zoals een All-electric warmtepomp of een groen warmtenet. Bij renovaties of verbouwingen, wordt vaak gekozen voor een hybride warmtepomp of All-electric warmtepomp. Duurzame keuzes worden steeds logischer, maar mogen niet ten koste gaan van het comfort in de woning.

Om de warmteopwekker optimaal te laten werken en nog meer energie te besparen, dient dan ook het afgiftesysteem vervangen worden. Met onze Low-H2O radiatoren kan een woning krachtig en snel verwarmd op zeer lage watertemperaturen en comfortabel koel gehouden worden in ze zomer. Maar wanneer kies je nu voor welk systeem?

energietransitie versnellen

De overstap naar warmtepompen om gas te besparen is goed, maar het betekent ook meer elektriciteitsgebruik. Als heel Nederland warmtepompen gaat gebruiken, hebben we veel meer elektriciteit nodig dan ons huidige elektriciteitsnet aankan. Dit kan ervoor zorgen dat de energietransitie langer gaat duren.

Om dit probleem op te lossen en de overgang naar schone energie haalbaar te maken, moeten we proberen minder energie te gebruiken in onze huizen. Isoleren is één, maar ook het afgiftesysteem speelt hierin een cruciale rol. Door het gebruik van Jaga-radiatoren kan de warmtepomp optimaal presteren, wat leidt tot maximale energiebesparing, inclusief het elektriciteitsverbruik. Dit zorgt voor snel en efficiënt verwarmen zonder concessies te doen aan het comfort in de woning.

Hybride warmtepomp

Is de woning nog niet volledig geïsoleerd? Of kan deze nog niet helemaal van het gas af? Dan is een hybride warmtepomp een goede tussenstap en vanaf 2026 verplicht bij vervanging van de cv-ketel. Deze warmtepomp wordt gekoppeld aan een cv-ketel. Er wordt dus gebruik gemaakt van zowel een natuurlijke energiebron (via de warmtepomp) als van gas (via de cv-ketel). De hybride warmtepomp verwarmd met watertemperaturen van max. 55 graden. Op extreem koude dagen springt de cv-ketel bij om de ruimte toch behaaglijk warm te krijgen. Voor maximale energiebesparing kan op deze warmtepomp de Strada Hybrid worden aangesloten voor verwarming én niet-condenserende koeling. Dit milieuvriendelijke systeem koelt met een watertemperatuur van 16 graden en koelt daarmee drie keer zoveel als vloerkoeling.  

ELGA ACE FRONTAAL DICHT (1)
NIBE S2125

All-electric warmtepomp

Met een All-electric warmtepomp is er geen cv-ketel of gasaansluiting meer nodig. De warmtepomp zorgt zelfstandig voor het verwarmen van de woning en warm water. Het systeem werkt bij watertemperaturen van maximaal 45 graden. Ook deze warmtepomp kan energiezuinig verwarmen én koelen. Voor niet-condenserende koeling (light cooling) is de Strada Hybrid geschikt. Is er de wens om actief te koelen om de ruimte nog koeler te maken als met airconditioning? Dan is de Briza het geschikte toestel. De Briza maakt gebruik van condenserende koeling en koelt met een watertemperatuur vanaf 7 graden.

Comfortabel koelen

Welke duurzame warmteopwekker er ook in de woning wordt gekozen, met onze Low H2O radiatoren kun je altijd duurzaam verwarmen én koelen. Zo wordt er één binnenklimaatoplossing gecreëerd. We bieden twee soorten koeling; niet-condenserend en condenserend. Bij niet-condenserende koeling, ook wel light cooling genoemd, wordt de ruimte vooral verfrist en kan de kamertemperatuur 3 tot 5 graden dalen. Condenserende koeling -deep cooling- is vergelijkbaar met airconditioning, maar is veel zuiniger. Het systeem werkt actief mee om warmte en overtollig vocht aan de ruimte te onttrekken.

Groen warmtenet

In nieuwbouwwijken wordt steeds vaker voor een groen warmtenet (of stadsverwarming) gekozen om de woningen te verwarmen. Ergens in de wijk staat een warmtebron die via buizen het warme water naar de huizen vervoert. In een groen warmtenet wordt vaak aardwarmte of restwarmte gebruikt. De watertemperatuur is afhankelijk van het systeem. De Strada is geschikt op het warmtenet om energiezuinig te verwarmen. Sommige warmtenetten kunnen ook worden ingezet om woningen te koelen, via dezelfde techniek als dat het de woningen verwarmt. De Strada Hybrid is dan geschikt voor verwarmen én niet-condenserende koeling.

Warmtenet Jaga (1)
Xtreme (7)

HR-ketel

Wordt een bestaande woning verduurzaamd, maar kan deze nog niet van het gas af? Dan is een HR-ketel nog steeds een slimme keuze. Deze ketel heeft een hoger rendement dan een traditionele ketel, want een HR-ketel kan verwarmen met watertemperaturen van slechts 55 graden. Daarmee wordt al op de energiekosten bespaard. Om nog extra te besparen, kan ook het afgiftesysteem aangepakt worden. Onze Low-H2O radiatoren werken perfect op hele lage watertemperaturen. De Strada is de populairste Low-H2O radiator. In een tweede verduurzamingsfase kan de Strada geüpgraded worden met een DBH-systeem, waardoor de radiator nog meer vermogen heeft en niet-condenserend kan koelen in combinatie met een warmtepomp.

We hebben bovenstaand verhaal overzichtelijk samengevat in een routekaart, bekijk hem online of vraag hem hier aan!

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak