Aardgasloos wonen

Het kabinet heeft besloten dat Nederland van het aardgas af moet. Jaga onderstreept de gedachte dat aardgasloos wonen toegankelijk zou moeten zijn voor elke bewoner.

Gemeenten moeten uiterlijk eind 2021 een warmtevisie vaststellen, met hierin een tijdspad wanneer verschillende wijken worden verduurzaamd en van het aardgas afgaan. In ons land moeten 7 miljoen woningen aardgasvrij gemaakt worden. Maar hoe pakken we dit aan? Om dit te realiseren is een grootschalige, planmatige en wijkgerichte aanpak nodig. Samenwerking is het sleutelwoord. Niet elk alternatief voor aardgas is op elke plek technisch mogelijk, voldoende voorradig en/of haalbaar tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten. Steeds meer gemeenten nemen de verantwoordelijkheid en bekijken daarom samen met verschillende partijen, zoals uitvoerende organisaties en fabrikanten wat er in de omgeving realistisch is.

Complexe materie

Jaga onderstreept de gedachte dat aardgasloos wonen toegankelijk zou moeten zijn voor elke bewoner. Johan van Putten, Climate Designer bij Jaga: “We beseffen ons bij Jaga heel goed dat veel mensen niet weten welke stappen ze moeten of kunnen nemen. De hele verduurzaming is best een lastig verhaal. Warmtepompen, zonneboilers, lage temperatuur radiatoren, isoleren. Veel bewoners zien door de bomen het bos niet meer. En soms geldt dat zélfs voor adviseurs en voor installateurs. Het is en blijft gewoon een zeer complexe materie. Het gaat hierbij om een technisch lastig verhaal. Daarnaast vraagt het verregaand verduurzamen van een woning in veel gevallen een flinke investering die zonder een goede (gebouwgebonden) financieringsmogelijkheid voor veel bewoners niet haalbaar is. Gelukkig zien we nu een hoop initiatieven ontstaan waarin de overheid, adviseurs, uitvoerders en diverse leveranciers samenwerken om verduurzaming voor bewoners toegankelijk te maken.”

"Steeds meer gemeenten nemen de verantwoordelijkheid"

Duurzaam én comfortabel

Een voorbeeld van zo’n initiatief is Klimaatmissie Nederland. Dit is een samenwerkingsverband tussen fabrikanten, lokale bedrijven, overheden en woningeigenaren. Een van die fabrikanten is Jaga. Johan: “Klimaatmissie Nederland gelooft dat de omschakeling naar aardgasloos wonen uitstekend gecombineerd kan worden met het comfortabeler en gezonder maken van woningen. En daar kunnen wij ons bij Jaga uiteraard helemaal in vinden. Duurzaam wonen is al heel mooi maar een gezonder en comfortabeler binnenklimaat met de extra mogelijkheid om je huis te kunnen koelen, dat is waar wij als Climate Designers ook helemaal voor gaan.”

Klimaatmissie Nederland organiseert en realiseert aardgasloze totaaloplossingen voor huiseigenaren in Nederland. Het samenwerkingsverband biedt woningeigenaren de mogelijkheid om de gehele renovatie tot energieneutrale, comfortabele en gezonde woning in één keer goed te laten uitvoeren: realistisch, betaalbaar en met prestatiegaranties. Alle processen van de totale renovatie zijn hierbij tot in de puntjes op elkaar afgestemd.

Oud Beijerland
"Duurzaam wonen is al heel mooi maar wij gaan óók voor gezonder en comfortabeler"
Amersfoort

Integrale samenwerking

Johan van Putten: “Dit doel kan uiteraard alleen behaald worden als er integraal wordt samengewerkt door alle betrokken partijen. Klimaatmissie Nederland helpt gemeenten én bewoners. Zo is er één loket voor alle woningeigenaren: van inmeten, adviseren, uitvoeren, controleren tot een dynamisch onderhoudsplan voor de woning. Bouwkundig richt de aandacht zich bijvoorbeeld op het zo volledig mogelijk isoleren van de gevel en het dak en het aanbrengen van zonnepanelen. De installatietechnische aanpassingen kennen een waterzijdig en elektrisch gedeelte. Hierbij kun je denken aan nieuw leidingwerk, een warmtepomp en nieuwe radiatoren zoals onze lagetemperatuurverwarming. Fabrikanten spreken met elkaar een bestek af en zorgen ervoor dat de apparaten goed met elkaar functioneren. In een zo kort en efficiënt mogelijke planning wordt de woning energieneutraal gemaakt. Projecten in Amersfoort Vathorst en Amersfoort Schothorst zijn mooie voorbeelden hoe het daadwerkelijk georganiseerd kan worden in een wijk voor elke woningeigenaar.”

Johan benadrukt nogmaals waarom Jaga in dergelijke initiatieven gelooft: “Grootschalige verduurzaming is alleen mogelijk als alle partners in de keten, zoals leveranciers, groothandels en installateurs, samen werken om de materie begrijpelijk en toegankelijk te maken voor de consument. Daar investeren we graag in, onder andere door onze deelname aan Klimaatmissie Nederland.”

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak