Circulaire Economie

De natuur respecteren, betekent circulair denken. Het einde van het ene product wordt het begin van een nieuw product. Bij Jaga worden er producten ontwikkeld waarbij de kernwaarde ‘respect nature’ centraal staat. 

Jaga Mark Ruison (1)

Materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt, er wordt energie bespaard en te veel afval wordt voorkomen. Voor ons is circulair denken geen keuze, het zit in ons DNA. Mark Ruison, projectmanager van de afdeling R&D, praat ons bij over de duurzame keuzes die Jaga maakt. Het gebruik van grondstoffen is niet onbeperkt. We moeten er zuinig mee omgaan. De overheid wil dat Nederland in 2050 een volledig circulaire economie heeft. Bij een circulaire economie staan mens, milieu en de economie centraal. Het gaat om het totaalplaatje; van grondstoffenontginning tot productie, transport, gebruik, onderhoud, afval en recyclebaarheid. 

LCA-score

Met de Levenscyclusanalyse (LCA) kan de impact van een product op het milieu beoordeeld worden. Alle levensfasen spelen hierbij een rol. Er wordt niet alleen rekening gehouden met de producent, maar ook met de eindgebruiker. De LCA score van een radiator wordt het meest bepaald door het energieverbruik bij de eindgebruiker. Mark: “Jaga scoort in vergelijking met andere radiatorfabrikanten opmerkelijk goed in de LCA-meting. Dit komt doordat Jaga rekening houdt met de grondstoffen, transport en productie, maar vooral door de eindproducten; onze Low-H2O radiatoren. Low-H2O radiatoren hebben een sterke LCA score door zowel het uitgekiend materiaalgebruik als door de energiebesparing tijdens zijn levensfase.”

Low-H2O radiatoren

Al sinds de jaren '60 produceert Jaga toestellen met een lage waterinhoud. Sindsdien is er een continue ontwikkeling van de toestellen waardoor de warmtewisselaars en de overige technieken helemaal up-to-date zijn met de huidige behoeften in een HVAC installatie. Mark: “De Low-H2O radiatoren bevatten tot 90 procent minder water. Doordat ze lichter en compacter zijn, zijn er ook minder grondstoffen nodig om ze te produceren. Daarnaast hebben ze een langere levensduur, krijg je 30 jaar garantie op de warmtewisselaar en kunnen ze aan het einde van hun loopbaan volledig gerecycled worden. Je bespaart tussen de 5 en 15 procent energie in vergelijking met traditionele radiatoren.”

Strada Wand J7A7342
"De Strada bestaat uit 99% zuivere grondstoffen die hergebruikt kunnen worden."

Hergebruiken materialen

Al onze Low-H2O radiatoren kunnen aan het eind van hun levensduur bijna volledig gerecycled worden, zoals de Strada. Mark licht toe: “De onderdelen van de Strada zijn perfect van elkaar te scheiden. De radiator bestaat uit 99% zuivere grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Alleen de gepoederlakte coating is niet recyclebaar. We hebben toch gekozen voor deze coating, omdat deze volgens ons van belang is voor het design en de degelijkheid van het product. Een mooi op maat gemaakt product wordt immers niet snel vervangen en draagt bij aan de levensduur. Het koper, aluminium, staal en messing dat gebruikt wordt als basis voor onze radiatoren is al voor een groot deel van gerecycled materiaal.”

Verpakkingsmateriaal

Ook bij het verpakkingsmateriaal wordt gekeken naar de duurzaamheid. Mark: “Meestal wordt kunststof gebruikt voor het verpakken van radiatoren, maar dit is beperkt recyclebaar. Het is wel belangrijk dat de radiatoren goed beschermd worden tijdens het transport, dus daarom hebben we voor dik karton gekozen. Het verpakkingsmateriaal is bovendien niet enkel een robuuste bescherming tijdens het transport. Het is tijdens de bouwfase een beschermende schil rond de toestellen, na de montage tot de oplevering van het gebouw. Het draagt zo bij aan de duurzaamheid van het product. Na het gebruik is het verpakkingsmateriaal helemaal recyclebaar. Om te voorkomen dat we te veel karton verspillen, is er in de fabriek van Jaga een speciale machine ontwikkeld waarmee we de verpakkingen precies op maat kunnen maken. Zo gaat er niets verloren.”

 

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak