Feiten & Fabels: Nul op de Meter

 

Over Nul op de Meter wordt tegenwoordig veel over geschreven … maar wat zijn de feiten en fabels?

Feiten:
Bij een Nul op de Meter woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen.

  1. De warmteopwekking voor de woning verloopt het beste met een warmtepomp.
  2. Nul op de Meter huizen worden volgens de nieuwste technieken gebouwd en zijn daardoor uitstekend geïsoleerd.
  3. De ventilatie in een Nul op de Meter huis wordt automatisch geregeld.

Fabels:

  1. Warmteterugwinning in de ventilatielucht is noodzakelijk om een Nul op de Meter woning te realiseren? Fabel à Warmteterugwinning kan helpen om de energiestromen te beperken in je transmissieverliezen, maar vergeet niet dat centrale systemen met WTW meer elektriciteit verbruiken met ventilatoren dan bijvoorbeeld vraaggestuurde systemen.
  2. All-Electric is een woning met enkel elektrische radiatoren. Fabel à Nee, all-electric houdt in dat er geen gas aansluiting meer zit in de woning. De opwekking van warmte vindt plaats door middel van een warmtepomp. De warmteafgifte kan plaatsvinden via watergedragen systemen.
  3. Elektrische radiatoren zijn super zuinig. Fabel à Nee, de COP van elektrische radiatoren is en blijft 1. Veelal wordt gezegd dat het energieverbruik wel wordt gecompenseerd via de PV-cellen op het dak. Helaas gaat dit verhaal niet op. Je stookt vaak alleen in de avond of in de winter, wanneer de zonnesterkte minimaal is.
  4. Vloerverwarming is het enige warmteafgifte systeem dat werkt op zeer lage watertemperaturen. Fabel à Nee, Jaga Low-H2O radiatoren werken prima op zeer lage watertemperaturen. Zelfs zonder DBE. Als het verschil tussen watertemperatuur en de ruimtetemperatuur minimaal 8 graden is dan werkt Low-H2O al. De ruimte wordt dan al verwarmd en is bewezen zuiniger en comfortabeler dan vloerverwarming.